Racionalan potez

Marić bi odustao od smanjenja opće stope PDV-a, ali Plenković ne da

Projekt poreza na imovnu je stopiran, a njegovo uvođenje omogućilo bi jače smanjenje i doprinosa, ne samo poreza
Premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić
 Dragan Matić / CROPIX

Ekonomski analitičari s kojima smo razgovarali načelno pozdravljaju još jedan krug smanjivanja poreznog opterećenja najavljenog na sastanku vladajuće koalicije održanom u srijedu, ali ističu i da je smanjivanje opće stope poreza na dodanu vrijednost sa 25 na 24 posto onemogućilo ministru financija Zdravku Mariću kreativnija porezna rješenja.

- Smanjenje opće stope PDV-a sa 25 na 24 stajat će državni proračun na godišnjoj razini gotovo dvije milijarde kuna, što je veliki udar na prihode državnog proračuna, ali ga građani neće jako osjetiti jer vjerojatno neće biti osjetnog snižavanja cijena. Ministru financija zbog tog su smanjenja opće stope PDV-a ruke vezane za neke druge poteze koje bi više osjetili građani i poduzetnici, iako svakako treba pozdraviti sav napor Zdravka Marića za stalnim smanjivanjem poreznog opterećenja u Hrvatskoj - rekla nam je tim povodom Marina Tkalec, znanstvena suradnica Ekonomskog instituta u Zagrebu. Prema njezinim riječima, Hrvatska je posljednjih godina znatno iscrpila mogućnosti smanjivanja poreza na rad, a sada se počinje orijentirati na smanjivanje PDV-a, kao poreza na potrošnju, dok je zapostavljeno oporezivanje kapitala, odnosno nekretnina.

- Projekt modernog poreza na imovnu odnosno na nekretnine je stopiran, a njegovo uvođenje omogućilo bi jače smanjenje i doprinosa, ne samo poreza na plaće, pa i PDV-a kao poreza na potrošnju. U takvoj situaciji teško je donositi neka nova dobra rješenja, pogotovo ako se ide k smanjivanju opće stope PDV-a - ustvrdila je Marina Tkalec.

I Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pozdravlja “svaku nakanu smanjenja poreznog opterećenja na rad”, ali je kritičan prema “selektivnom” smanjenju poreznog opterećenja samo za mlade.

Podsjetimo, neslužbene informacije govore da je premijer Andrej Plenković inzistirao na ispunjavanju predizbornog obećanja HDZ-a o smanjivanju opće stope PDV-a, a nije ga, očito, uspio slomiti ni Zdravko Marić. Ministar se navodno zalagao za to da se odustane od smanjenja opće stope PDV-a, a da se na 13 posto smanje nameti na neke konkretne proizvode široke potrošnje, što bi zbog manjih cijena jače osjetilo više građana. Pritom bi, ako bi se odustalo od smanjivanja opće stope PDV-a, ostalo dovoljno proračunskog prostora da se možda podigne neoporezivi dio poreza na dohodak ili da se dvije porezne stope tog poreza smanje ili svedu na jednu stopu, kao što predlaže koalicijski partner HNS. Predsjednik Vlade najavio je konferenciju za novinare za ovaj petak na kojoj će govoriti o poreznim promjenama, pa ćemo vidjeti ostaje li pri svom stajalištu ili će ga savjeti koalicijskih partnera i kritike ekonomista ipak privoljeti da odustane od smanjenja opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto.

Bio bi to racionalan potez premijera, ali ipak, treba pričekati konferenciju za novinare. I tijekom prethodne tri godine promijenile bi se neke početne postavke poreznih promjena, pa neće biti ništa čudno ako i ovaj put tijekom pregovora i savjetovanja dođe do izmjena nekih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:15