Jubilej ICC-ja

'Mala smo zemlja i važno je da se naš glas u svijetu što više čuje'

Ukupno 160 stručnjaka iz Hrvatske radi na uspostavi jedinstvenih vodiča i kodeksa ICC-ja,
Luka Burilović
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski predstavnici u tijelima Međunarodne trgovačke komore (ICC) nadzastupljeni su u odnosu na veličinu ekonomije i države iz koje dolaze i na tome vam odajem priznanje, poručio je na jučerašnjem obilježavanju 100. obljetnice Međunarodne komore i 15. obljetnice osnivanja hrvatskog ogranka njezin glavni tajnik, John W. H. Denton.

Podsjetivši da ICC okuplja 45 milijuna tvrtki u kojima radi milijarda i 200 milijuna radnika, Denton je izrazio zadovoljstvo i doprinosom glavne tajnice hrvatske podružnice Komore, Sunčanice Skupnjak Kapić, ukupnoj misiji te globalne organizacije.

- Vidim da su osnovni ciljevi rada naše organizacije za nadolazeće razdoblje već uključeni u rad hrvatskog ICC-ja - ocijenio je Denton i naveo da će Komora inzistirati na četiri globalna cilja, a to su, kako je rekao, promicanje prave prirode trgovine kao djelatnosti koja nije suprotstavljena proizvodnji, inzistiranje na tome da nove tehnologije budu korisne svima, borba za ekonomiju koja vodi računa o klimatskim promjenama te smanjenje nejednakosti na globalnoj razini i zalaganje za dugoročne ugovore i pravila igre.

Vizija i izazovi

Referirajući se na izlaganje glavnog tajnika Međunarodne trgovinske komore, Sunčanica Skupnjak Kapić navela je da Hrvatska ima članove u svih 12 njezinih komisija.

- Ukupno je riječ o 160 stručnjaka iz Hrvatske koji rade na uspostavi jedinstvenih pravila, vodiča i kodeksa ICC-ja. Cilj nam je pridonijeti daljnjem unapređenju rada ICC-ja u skladu s novom strateškom vizijom i izazovima 21. stoljeća - istaknula je ona. Kao ciljeve ICC-ja za Hrvatsku u idućem razdoblju naznačila je jačanje nacionalnih kapaciteta i ekspertize u međunarodnom poslovanju.

Iskustva

- Cilj nam je aktivno sudjelovati u zagovaranju politika u pitanjima međunarodne trgovine od interesa za naše članice. Iako smo mala zemlja, važno je da se naš glas u svijetu putem ICC-ja što više čuje - poručila je Skupnjak Kapić.

Rješavanje sporova poduzetnika i tvrtki jedna je od najvažnijih funkcija ICC-ja. Međunarodno arbitražno sudište ICC-ja, kako se čulo na skupu u HGK, dosad je riješilo 23.000 sporova. Iznoseći Končarova iskustva u arbitražnim sporovima pri ICC-jevim tijelima, predsjednik uprave te kompanije, Darinko Bago, naveo je da oni imaju prilično velik broj zahtjeva za arbitražama jer, istaknuo je, posluju na čak 67 tržišta.

- Kroz ICC kvalitetno štitimo svoje interese. Mi smo zainteresirani za fer odnose na globalnom tržištu, a na temelju iskustva mogu reći da te fer odnose narušavaju države, ali i multinacionalne kompanije - rekao je Bago. Uz predstavnike Končara, u ICC-jevim tijelima sudjeluju predstavnici i drugih najvećih hrvatskih kompanija. Član Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja i redoviti profesor na Katedri za međunarodno privatno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Babić skrenuo je na panelu pozornost na činjenicu da se hrvatski stručnjaci unutar Međunarodne trgovinske komore sve više angažiraju u arbitražama koji se ne odnose na sporove u Hrvatskoj i zemljama okruženja, što, istaknuo je, potvrđuje prevladavajuće mišljenje da je hrvatski ICC najjači na području bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:33