Velika promjena

Maksim Poletajev ipak ostaje u Sberbanku, ali kao savjetnik Hermana Grefa

Reutersu je prethodno bio objavio da Poletajev odlazi iz banke, ali su sada iz banke kazali kako će ipak ostati kao savjetnik
Maksim Poletajev
 Damir Krajač / Hanza Media

Maksim Poletajev, prvi zamjenik predsjednika uprave ruske Sberbank, ipak neće napustiti tu kompaniju, kako je to bio objavio Reuters kasno u srijedu, već je s mjesta prvog zamjenika predsjednika upravnog odbora Sberbanke prešao na pozociju savjetnika Hermana Grefa, glavnog izvršnog direktor i predsjednika upravnog odbora ruske banke. To se navodi u javnom priopćenju Sberbank, uz napomeno kako će Poletajev i dalje nadgledati brojne korporativne projekte, uključujući i Agrokor. Poletajev je u Sberbanci od 1995., te da je sadašnjoj poziciji od 2013., zadužen za investicije i korporativno bankarstvo. Reuters je bio objavio kako Poletajev odlazi iz banke, te da "razlozi njegovog odlaska nisu još poznati, a glasnogovornik banke je odbio komentirati tu informaciju“. Ipak, Sberbank je sada u priopćenju naveo kako će Poletajev ipak ostati u banci, nali kao savjetnik prvog čovjeka kompanije. Podsjetimo, Poletajev je početkom prošlog tjedna došao u Zagreb na pregovore s drugim vjerovnicima Agrokora i izvanrednom upravom koncerna, a održao je i sastanke s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Na tim sastancima je kazao kako Sberbank namjerava ostati vlasnik Agrokora još nekoliko godina, a da bi nakon tri do četiri godine prodao Agrokor kao cjelinu, te da bi prije prodaje budući vlasnici o svemu obavijestili Vladu. No, Poletajev je tada u medijima ustvrdio i kako je za Sberbank neprihvatljiva ponuda kreditora roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura, da kaznena kamata za produženje tog kredita nakon 10. srpnja bude 15 posto (sa svim naknadama). Upravo se oko toga vode neizvjesni pregovori od ponedjeljka i još uvijek nije postignut dogovor, a informacije govore kako bi se čitava nagodba, pa i taj dio, trebali dogovoriti do ponedjeljka poslijepodne.

Zanimljivo je da je Poletajev na jednom od sastanaka prošlog tjedna kazao kako je on na sebe preuzeo odgovornost davanja kredita Ivici Todoriću u veljači prošle godine u iznosu od 100 milijuna eura, te da zbog toga još uvijek snosi posljedice u tvrtki. O razlozima premještanja Poletajeva na novu funkciju možemo samo spekulirati. Jedno od pitanja je da li je njegov odlazak sa sadašnje izvršne funkciju na savjetničku ulogu bio planiran i ranije, a da je kao zadnji zadatak trebao odraditi posao financijskog restrukturiranja Agrokora, ili odlazi zbog toga što se u Moskvi ne slažu s njegovim pristupom zadnjem dijelu pregovora oko restrukturiranja Agrokora. Naravno, to bi onda postavilo i dodatno pitanje znači li njegovo odlazak prolongiranje rješavanja restrukturiranja Agrokora ili ubrzavanje dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28