Velika promjena

Maksim Poletajev ipak ostaje u Sberbanku, ali kao savjetnik Hermana Grefa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 9:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.6.2018. u 9:11

Zagreb, 290517.
Trg svetog Marka.
Zavrsen sastanak drugog covjeka Sperbanke Maksima Poletaeva, Marija Henjaka (direktor Sperbanke u Hrvatskoj) i Andreja Plenkovica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / Hanza Media

Maksim Poletajev

Maksim Poletajev, prvi zamjenik predsjednika uprave ruske Sberbank, ipak neće napustiti tu kompaniju, kako je to bio objavio Reuters kasno u srijedu, već je s mjesta prvog zamjenika predsjednika upravnog odbora Sberbanke prešao na pozociju savjetnika Hermana Grefa, glavnog izvršnog direktor i predsjednika upravnog odbora ruske banke. To se navodi u javnom priopćenju Sberbank, uz napomeno kako će Poletajev i dalje nadgledati brojne korporativne projekte, uključujući i Agrokor. Poletajev je u Sberbanci od 1995., te da je sadašnjoj poziciji od 2013., zadužen za investicije i korporativno bankarstvo. Reuters je bio objavio kako Poletajev odlazi iz banke, te da "razlozi njegovog odlaska nisu još poznati, a glasnogovornik banke je odbio komentirati tu informaciju“. Ipak, Sberbank je sada u priopćenju naveo kako će Poletajev ipak ostati u banci, nali kao savjetnik prvog čovjeka kompanije. Podsjetimo, Poletajev je početkom prošlog tjedna došao u Zagreb na pregovore s drugim vjerovnicima Agrokora i izvanrednom upravom koncerna, a održao je i sastanke s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Na tim sastancima je kazao kako Sberbank namjerava ostati vlasnik Agrokora još nekoliko godina, a da bi nakon tri do četiri godine prodao Agrokor kao cjelinu, te da bi prije prodaje budući vlasnici o svemu obavijestili Vladu. No, Poletajev je tada u medijima ustvrdio i kako je za Sberbank neprihvatljiva ponuda kreditora roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura, da kaznena kamata za produženje tog kredita nakon 10. srpnja bude 15 posto (sa svim naknadama). Upravo se oko toga vode neizvjesni pregovori od ponedjeljka i još uvijek nije postignut dogovor, a informacije govore kako bi se čitava nagodba, pa i taj dio, trebali dogovoriti do ponedjeljka poslijepodne.

Zanimljivo je da je Poletajev na jednom od sastanaka prošlog tjedna kazao kako je on na sebe preuzeo odgovornost davanja kredita Ivici Todoriću u veljači prošle godine u iznosu od 100 milijuna eura, te da zbog toga još uvijek snosi posljedice u tvrtki. O razlozima premještanja Poletajeva na novu funkciju možemo samo spekulirati. Jedno od pitanja je da li je njegov odlazak sa sadašnje izvršne  funkciju na savjetničku ulogu bio planiran i ranije, a da je kao zadnji zadatak trebao odraditi posao financijskog restrukturiranja Agrokora, ili odlazi zbog toga što se u Moskvi ne slažu s njegovim pristupom zadnjem dijelu pregovora oko restrukturiranja Agrokora. Naravno, to bi onda postavilo i dodatno pitanje znači li njegovo odlazak prolongiranje rješavanja restrukturiranja Agrokora ili ubrzavanje dogovora.