Ocjena HUP-a

Majetić: 'Gospodarstvo će osjećati posljedice korone i do 2 godine, možda čak i više'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 17:10

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.3.2020. u 17:10

Zagreb, 050718. Hrvatska udruga poslodavaca.
Radnicka cesta 52/1
Okrugli stol Kako poreznom reformom potaknuti investicije u organizaciji HUP-a i HUT-a i Hanza medie,.
Na fotografiji: Davor Majetic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Davor Majetić

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ocijenio je u petak da će gospodarstvo osjećati posljedice koronavirusa 1,5 do 2 godine, a možda i više, stoga očekuje solidarnost od javnog sektora, prije svega da im sve namete svede na minimum ili otpiše.

Komentirajući Vladine mjere pomoći, Majetić je rekao da je definiranjem kriterija za dodjelu pomoći od 3.250 kuna po zaposleniku započela provedba prve i najvažnije mjere koju je Vlada do sada donijela za hrvatsko gospodarstvo. Ta mjera izuzetno je važna za mikro, mala i srednja poduzeća, pa i velika koja su u problemima odnosno koja će biti u problemima zbog korona virusa, smatra Majetić.

"Mjera počinje s provedbom već u ponedjeljak, nakon čega će, nadamo se, svim poslodavcima koji su u 'korona problemima' biti dostavljen na račun novac za radnike za isplatu plaća za ožujak", rekao je.

Dodao je i da se neće stati samo na toj mjeri jer je sigurno da ona neće biti dostatna za sve izazove pred kojima će biti gospodarstvo.

"Nastavljamo razgovore s Vladom prije svega oko provedbenih akata za ostale 62 mjere, za koje očekujemo da budu vrlo jednostavne, a kriteriji prohodni, pri čemu i brzina provedbe svake od tih mjera mora biti važna", istaknuo je.

Izuzetno važnim smatra da se što veći broj Vladinih mjera koje su definirane odnosi na otpise potraživanja poslodavcima i neslanje računa za njihovo poslovanje. "Jer moramo biti svjesni da smo u elementarnoj nepogodi, pa se u mnogim sektorima poslovanje zaustavlja", rekao je Majetić.

Poslodavci očekuju solidarnost javnog sektora u takvoj situaciji, odnosno da im razne naknade budu otpisane dok ne rade.

"Nema smisla da jedan grad ili općina naplaćuje kafiću terasu koja ne radi zbog više sile, da se naplaćuje bila kakva komunalna naknada ili doprinos ako poslodavac ne radi ili radi s vrlo smanjenim obuhvatom", pojasnio je.

Takvu solidarnost očekuju i na državnoj i na lokalnoj razini. "Želimo i nastojat ćemo u pregovorima da se svi nameti koji se inače naplaćuju svedu na minimum ili se otpišu", kazao je. Poslodavci očekuju i da kao što će oni u realnom sektoru morati smanjivati plaće i rashode, da i javni sektor smanji svoje rashode i shodno tome smanji potrebu za slanjem računa realnom sektoru i građanima.

"Sigurni smo da će koronavirus završiti u nekom trenutku i da ćemo prestati obolijevati, ali gospodarstvo će osjećati posljedice u sljedećih godinu i pol do dvije, ako ne i više godina i za to moramo već danas biti spremni i moramo o tome razmišljati", zaključio je Majetić.