Atrakcija

Ludbreško pametno stablo izvezli u Maroko i Emirate

U Varaždinskoj županiji postavljena solarna instalacija opremljena s devet utičnica i šest USB priključaka
Pametno stablo u Ludbregu
 Inoxmont VS

Ludbreg je prvi grad u Hrvatskoj u kojem je, u ožujku 2016., niknulo pametno drvo, visokotehnološki, u potpunosti hrvatski proizvod iz lepeze projekata e-mobilnosti.

- Ideja o postavljanju projektnog drva potekla je iz Grada Ludbrega, a uspješno su je realizirale ludbreške tvrtke Inoxmont VS i Ducati te Solvis iz Varaždina - kaže nam Tina Novak iz ureda ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića. Riječ je, napominje naša sugovornica, o solarnoj instalaciji, opremljenoj s devet utičnica i šest USB priključaka za punjenje prijenosnih uređaja poput mobitela, tableta i laptopa, ali i električnih bicikala.

- Osim tehnoloških mogućnosti, solarno drvo je i vizualno lijepa kreacija na ludbreškom glavnom trgu - ističe Tina Novak.

Reakcije građana i posjetitelja Ludbrega na pametno drvo, kažu u gradskoj upravi, bile su odlične. Znamo, dodaju, za nekoliko slučajeva narudžbi sličnih vrsta solarnog drveta upravo na temelju viđenog u Ludbregu. Ludbreško solarno drvo, ističu, nalazi se u Casablanci u Maroku i u Dubaiju, glavnom gradu jednog od emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema podacima Inoxmonta VS, pametno drvo u Ludbregu dizajnirao je Zlatko Sova, direktor spomenute tvrtke. Konstrukcija je izrađena od čeličnih cijevi, a drvo je osmišljeno s namjerom da se podigne svijest o mogućnostima dobivanja energije iz obnovljivih izvora te simbolizira simbiozu tehnologije i prirode i ujedno omogućava besplatan pristup energiji za građane.

Partner Inoxmonta i ludbreške gradske uprave u ovome projektu, Ducati komponenti, dio je istoimene talijanske kompanije koja je u Ludbregu započela biznis prije 20 godina, a danas je dogurala do 200 zaposlenih i pogona te poslovnih prostora koji se prostiru na 10.000 četvornih metara. U raznorodnoj paleti Ducatijevih proizvoda metalske, automobilske i elektroničke industrije je i “zelena komponenta” koju, među ostalim, čini proizvodnja uređaja za punjenje električnih vozila.

Treći industrijski partner Ludbrega u podizanju pametnog drveta je varaždinski Solvis, najveći hrvatski proizvođač fotonaponskih modula. Osim solarnog drveta, ludbreška gradska uprava razvila je i priprema još dva projekta e-mobilnosti. U gradu je postavljena pametna klupa Steora Urban, ulična klupa s ugrađenim LCD ekranom.

- Klupa kombinira solarno i napajanje iz gradske mreže te ima 19-inčni LCD zaslon namijenjen prikazivanju fotografija i informacija zanimljivih javnosti. Pametna klupa hrvatski je proizvod, proizašao iz tvrtke Include solinskog poduzetnika Ivana Mrvoša - navodi Tina Novak.

Kada su u pitanju ludbreški projekti e-mobilnosti u pripremi, naša sugovornica kaže da se trenutačno radi na projektiranju sustava e-mobilnosti za cijeli grad, čime bi u Ludbregu povezali sva naselja održivim i ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima. Da je Ludbreg jedno od hrvatskih središta prometa na električni pogon, može posvjedočiti i podatak da je Teslin model X u tom gradu predstavljen početkom listopada 2016., samo mjesec dana nakon što stigao u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:48