Lista najprometnijih

Londonski Heathrow i dalje je na vodećem mjestu najprometnijih europskih aerodroma

Listi najprometnijih priključio se i moskovski Sheremetyevo koji je izgurao rimski Fiumicino
Zračna luka Heathrow
 Neil Hall / REUTERS

Najveća londonska zračna luka Heathrow i dalje čvrsto drži vodeće mjesto na listi najprometnijih europskih aerodroma. S više od 80 milijuna putnika godišnje, iza sebe je ostavio pariški Charles de Gaulle koji je ostvario promet od 72,2 milijuna putnika, piše Bloomberg.

Listi najprometnijih priključio se i moskovski Sheremetyevo koji je zahvaljujući povećanom broju putnika za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu sa začelja izgurao rimski Fiumicino. Mundijal je privukao više od 5 milijuna putnika, a gotovo polovina njih putovala je upravo preko Moskve čime je njihov aerodrom ostvario najveći rast od 14,3 posto.

S druge strane, francuski Charles de Gaulle, amsterdamski Schiphol i frankfurtska luka ostvarili su najveći rast u posljednjih 23 godine čime su pokazali da su se uspjeli oporaviti od gubitka Air Berlin kompanije 2016. godine.

Prema prognozama, poznata engleska zračna luka uskoro bi mogla ostati bez svoje vodeće pozicije. S obzirom da se investicija, od 22 milijarde dolara, za izgradnju treće piste na neće isplatiti do 2025 godine, velike probleme londonskom aerodromu mogao bi stvoriti novi aerodrom u Istanbulu koji do 2020. planira povećati kapacitet na 90 milijuna putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:20