Vrtoglavi iznosi

Legendarni Ferrari 250 GTO iz 1962. prodan na aukciji za gotovo 311 milijuna kuna!

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.8.2018. u 16:01

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

27.8.2018. u 16:01

affluent affluence fortune fortunate prosperous prosperity money flush moneyed well off well-off heeled well-heeled well-to-do propertied loaded luxurious power powerful splendid rich riches superrich super lavish filthy success status symbol symbols successful privileged valuable valuables valued wealth wealthy lifestyle lifestyles super superich materialism millionaire millionaires billionaire billionaires lottery winner winners win assets asset possessions property country home homes house houses dwelling dwellings residence building buildings pad homestead abode habitation homeowner mansion stately estate, Image: 78309612, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, Ferrari 250 GTO

Ferrari 250 GTO, jurilica iz 1962. godine, prodan je ovog vikenda na godišnjoj aukciji kuće RM Sotheby's za vrtoglavih 48,4 milijuna dolara (skoro 311 milijuna kuna), piše CNN Money.

Time je srušen i svjetski rekord, budući da se radi o najvećem iznosu za automobil kupljen na aukciji.

Ferrarijevi GTO modeli su izuzetno vrijedni iz niza razloga. Osim što se radi o estetski vrlo primamljivom automobilu, njihovu vrijednost podiže i činjenica da su to bili jedni od Ferrarijevih najuspješnijih trkaćih modela. Primjerice, upravo je ovaj prodani primjerak osvojio GT prvenstvo 1962. godine, a od tada do 1965. slavio je u više od 15 utrka. Jedan od njegovih vozača bio je i Phill Hill, poznat po tome što je bio prvi Amerikanac koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u Formuli 1.

Kod kolekcionara su popularni i zbog toga što su, za razliku od nekih drugih Ferrarijevih modela, jednostavniji za održavanje i svakodnevnu vožnju.

- Kod 250 GTO modela, otvorite vrata kao što to i inače radite na automobilu, sjednete i vozite. Toliko je jednostavno - kazao je specijalist aukcijske kuće RM Sotheby's Jake Auerbach.

Primjerak koji je ove subote prodan za gotovo 50 milijuna dolara, treći je od ukupno 36 automobila ovog modela ikada proizvedenih, a svi su još uvijek u voznom stanju. Riječ je o ekskluzivnom i uskom krugu vlasnika koji se međusobno poznaju i ponekad organiziraju posebne cestovne relije.

- Riječ je o specijalnom događanju, a postoji samo jedan način da u njemu sudjelujete. Morate biti vlasnik jednog od 36 primjeraka - objasnio je Auerbach.

Inače, u privatnim su se transakcijama ovi automobili prodavali i za znatno veće iznose. Drugi Ferrari 250 GTO iz 1963. godine, nedavno je prodan za čak 70 milijuna dolara (otprilike 450 milijuna kuna), objavio je CNN Money.