Niz se nastavlja

Lanac robnih kuća Debenhams zatvara 50 dućana, ugroženo je 5000 radnih mjesta

Gotovo četvrtina svih kupaca danas kupuje online i sve više se okreću od visoke mode prema casual odjeći
Robna kuća Debenhams u Watfordu
 Peter Nicholls/File Photo / REUTERS

Britanski lanac robnih kuća Debenhams planira zatvoriti 50 dućana u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime sudbina čak 5000 radnika postaje upitna, piše Guardian.

- Iza nas je teška godina za maloprodaju, a naša izvedba to i pokazuje. Prisiljeni smo učiniti ove korake kako bi ojačali Debenhams na nestabilnom tržištu – izjavio je Sergio Butcher, izvršni direktor tvrtke.

Prema prognozama kompanije, gotovo trećina, od ukupno 165 njihovih dućana u UK, postat će neprofitabilna u idućih tri do pet godina. Činjenica je da se tradicionalne trgovine teško prilagođavaju novim navikama potrošača. Gotovo četvrtina svih kupaca danas kupuje online i sve više se okreću od visoke mode prema casual odjeći. Tome u prilog govori i podatak od 650 milijuna dolara gubitaka koliko je Debenhams zabilježio lani. Najviše gubitaka nagomilali su kroz visoke cijene najma prostora i neučinkovitog IT sustava, piše Guardian.

Debenhams je samo u ovoj godini izdao tri upozorenja dioničarima da njihova zarada neće ispuniti očekivanja analitičara. U lipnju su pokrenuli i rasprodaju imovine, uključujući i Magasin, danski lanac robnih kuća u njihovom vlasništvu. Povrh toga, u protekloj se godini cijena njihovih dionice srozala za 75 posto.

Investitori se opravdano boje da bi još jedan stoljetni britanski brend mogao posrnuti, kao što je to bilo i u slučaju House of Fraser. Ta je robna kuća trebala zatvoriti 12 od 59 svojih dućana, prije nego li ih je za 90 milijuna funti kupio lanac sportskih trgovina Sports Direct, točnije Mike Ashley, koji je i vlasnik nogometnog kluba Newcastle United.

Sports Direct ujedno drži i većinski udio u Debenhamsu, zasad 29,7 posto, a u rujnu su iz tvrtke izjavili da su skloni kupovini većinskog udjela u Debenhamsu ako se njihovi financijski rezultati pogoršaju. To nije dobro sjelo direktoru Debenhamsa Butcheru koji je izjavio da vjeruje “u novu strategiju, kao i održivu i profitabilnu budućnost dućana”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:03