Nastavljen pohod

Kupac koji se skriva iza RBA skrbničkog računa i dalje kupuje, postao 4. top dioničar

U jednom trenutku u petak je cijena skočila na 640 kuna, uz promet od 10,1 milijun kuna
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Rast cijene dionice Kraša nastavljen je i u petak, tako da je u jednom trenutku dosegnula i 640 kuna, no prosječna se zaustavila na razini od 604 kune. To je predstavljalo rast cijene od 3,45 posto u odnosu na četvrtak, uz veliki promet od 10,1 milijun kuna, što je najveći dnevni promet od 5. rujna, od kada je započeo rast cijene dionica.

Kako vrijeme odmiče sve je više scenarija koji se "vrte" u medijskom i investitorskom eteru na temu "Što se događa d dionicom Kraša", ali za sada je evidentno samo to da je novi dioničar koji stoji iza skrbničkog računa RBA Austria i koji je počeo s kupnjom dionica u četvrtak, 5. rujna, do utorka došao do 14.959 dionica. To predstavlja jedan posto od ukupnog broja dionica Kraša koje kotiraju na burzi i tako je nepoznati investitor postao četvrti dioničar te kompanije po broju dionica.

Najviše dionica ima Mesna industrija braće Pivac, 30,73 posto, a iza njih Kraš-Esop, 18,45 posto, s tim da je MI braće Pivac objavila namjeru preuzimanja ostalih dionica Kraša u zajedničkom pothvatu s Kraš-Esopom ili samostalno.

Prema tumačenju Hanfe, do tada, dakle do 9. rujna, računa se tromjesečni prosjek cijene po kojoj se mora objaviti minimalna cijena dionice u javnoj ponudi, što iznosi 427 kuna po dionici. No, nepoznati investitor i dalje dominantno gura dionicu na razine i preko 600 kuna i tako stvara dojam da je spreman kupiti sve što je "slobodno" na tržištu.

Prema dostupnim informacijama, dio dioničara Kraša ima otvorene optimističke naloge za prodaju dionice nadomak 900 kuna, što ne znači da je u jednom trenutku neće prodati i ispod te cijene.

U petak je trgovanje započeto s cijenom od 580 kuna, već u 9,50 sati je došla na razinu od 640 kuna (20 dionica je prodano po toj cijeni), da bi se oko 13 sati vratila na 585 kuna, samo da bi pred kraj trgovanja došla do 610 kuna. Ukupno je od 5. rujna do ovog petka protrgovano s 41 milijun kuna prometa i s 72.015 dionica, od čega se, prema podacima do utorka (SKDD objavljuje podatke o kupcima dionica s dva dana zakašnjenja) četiri petine odnose na investitora (kupca dionica) koji stoji iza austrijskog skrbničkog računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11