Najbolji grad 2018.

Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi za gospodarstvo, evo i zašto

Potiču se inovacije, tradicionalni obrti, ekološka i proizvodnja autohtonih proizvoda
Grad Krk
 Profimedia, LOOK-foto
Krk: Energetska učinkovitost nije bitna samo u unutrašnjosti

Grad Krk jedan je od malobrojnih koji već godinama funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6281 stanovnika imaju registriranih čak 700 poslovnih subjekata - 276 poduzetnika i 424 obrtnika.

Krk je specifičan i po kontinuitetu u upravljanju gradom, gradonačelnik Darijo Vasilić jedan je od najdugovječnijih hrvatskih gradonačelnika - na čelu Krka je punih 25 godina, a o kvaliteti njegova upravljanja i zadovoljstvu građana stanjem u gradu najbolje govori činjenica da je po svoj sedmi mandat na prošlogodišnjim lokalnim izborima izašao sam, bez ijednog protukandidata.

Smatrajući kako je uloga jedinice lokalne samouprave pokrenuti gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, Grad Krk konstantno ulaže u infrastrukturu, a poduzetnicima pruža i olakšice u vidu oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade/doprinosa.

Trenutno provode EU projekt “Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec u gradu Krku’’, te se grade i ostale prometnice unutar naselja na području Grada Krka, a provodi se i projekt izgradnje građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.

Ulažu se i sredstva u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tako su već uložena velika sredstva u sustav gospodarenja otpadom na području Grada Krka koji se provodi u sinergiji s ostalim otočkim jedinicama lokalne samouprave i zajedničkom komunalnom tvrtkom na razini cijelog otoka Krka.

Grad provodi i projekte koji se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama izvršena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila u gradu Krku.

Također, u tijeku je provedba projekta koja uključuje nabavku punionica za električne bicikle sufinancirana od strane Ministarstva turizma te nabavku električnih bicikala koja je sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša.

“Navedenim se investicijama stvara povoljna klima za ulaganja lokalnih gospodarstvenika te se i njima tako pruža prilika za daljnji rast i razvoj, nova zapošljavanja, što u konačnici vodi svemu onome što karakterizira Grad Krk kao grad s niskom stopom nezaposlenosti kao i djelovanju velikog broja poduzetnika te pozitivnom poslovanju gospodarstvenika”, ističe gradonačelnik Vasilić.

OSTALI FINALISTI

Mali Lošinj

- Grad je od 2016. dodijelio oko 2,6 mil. kn poticaja za žene i mlade koji ulaze u svijet poduzetništva

- Potiču se inovacije, tradicionalni obrti, ekološka i proizvodnja autohtonih proizvoda

- U planu je projekt gradskog poduzetničkog inkubatora

- Pripremljen je projekt ustupanja gradskog zemljišta za jednu kunu pokretačima OPG-a

- Jaka ulaganja u prometnu infrastrukturu na otoku, uključujući i ona u zračnu luku, osigurala su rast turizma

- Ulaganja u kulturni turizam, prije svega u Muzej Apoksiomena

Novigrad Istarski

- U zonu Sveti Vidal uloženo je više desetaka milijuna kuna

- Dvadesetak inozemnih investitora otvorilo je pogone i zaposlilo oko 300 ljudi

- Investitorima se nude olakšice prilikom kupnje zemljišta i plaćanja komunalnih naknada

- Za novoosnovane tvrtke Grad je osigurao bespovratne novčane potpore do 5000 kuna

- Kandidatima za sufinanciranje iz fondova EU gradska uprava nudi pomoć do 10.000 kuna

- Nezaposlenima su osigurane subvencije za troškove prekvalifikacije i doškolovanja do 2000 kuna

Sveta Nedelja: U godinu dana gotovo 400 novih stanovnika

Grad Sveta Nedelja i ovim je izborom još jednom potvrdio svoj status ‘raja za poduzetnike’. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i pogodnostima privukli su najpoznatijeg domaćeg poduzetnika, Rimac Automobile, te brojne druge, vrlo žive i brzorastuće tvrtke i industrije.

S obzirom, pak, na to da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Darijom Zurovcem planira i najavljuje daljnje rasterećenje gospodarstva, te dodatno podizanje kvalitete usluge Grada prema poduzetnicima kako bi im dodatno olakšali i pojeftinili poslovanje u Svetoj Nedelji, možemo očekivati samo daljnje pozitivne trendove.

Brojke govore dovoljno - tamošnji poduzetnici su u razdoblju od pet godina (2012. - 2016.) ostvarili povećanje neto dobiti od 13 puta, a samo u 2016. ostvarena je neto dobit u iznosu od 283,6 milijuna kuna, 47,4% više nego godinu ranije. U istom se razdoblju povećao i broj poduzetnika za 16,1% i broj zaposlenih za 19,2%.

Uz dobre uvjete poslovanja - brzo izdavanje građevinskih dozvola i usklađenost zemljišnih knjiga s katastrom koje omogućuje brzu realizaciju investicija, pozitivni gospodarski pokazatelji posljedica su i dobrog položaja i prometne povezanosti, te tradicije obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva. Niska razina komunalnih doprinosa i naknada je također motivacija investitorima za realizaciju projekata upravo u Svetoj Nedelji, kao i dobra opremljenost komunalnom infrastrukturom.

Prema Industrijskoj strategiji Republike Hrvatske 2014.-2020., ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja su, između ostalih, i djelatnosti koje postoje i imaju potencijal rasta i u Svetoj Nedelji: proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, proizvodnja računala, računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima, proizvodnja električne opreme.

IT industrija, prerađivačka industrija (osobito automobilska industrija) te djelomično i proizvodnja lijekova i medicinske usluge već sada prepoznatljivo lice svetonedeljskog gospodarstva.

OSTALI FINALISTI

Rovinj

- Isplaćuje do 20.000 kuna poduzetnicima za pokretanje biznisa, samozapošljavanje, prijave za fondove EU i investicije u poduzetničkoj zoni

- Kreditni fond za razvoj poduzetništva i obrtništva od 20 milijuna kuna

- Iz rovinjskog proračuna 250.000 kuna bespovratno se dodjeljuje poduzetnicima

- U gradskom poduzetničkom inkubatoru djeluje 17 poduzetnika

- Financijska pomoć obrtnicima za troškove polaganja stručnih i majstorskih ispita

- Dodatne pogodnosti za poduzetničke projekte u dvjema gospodarskim zonama, u Rovinju i Rovinjskom Selu

Poreč

- Svaki šesti zaposleni u Istri radi u tvrtkama iz Poreča

- U Žbandaju otvorili poduzetnički inkubator

- Lani uvršteni među 10 gradova u zemlji s najvećom dobiti poduzetnika

- Osigurali potpore novoosnovanim tvrtkama do iznosa od 5000 kuna

- Financijska pomoć poduzetnicima za prijave na natječaje fondova EU

- Potpore za novo zapošljavanje

Varaždin: Najsusretljivija i najbrža administracija u zemlji

Grad Varaždin je, prema brojnim istraživanjima, jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj i mjesto u kojem poduzetnici najlakše posluju, a prema istraživanju Doing Businessa o lakoći poslovanja u EU za 2018. godinu, Varaždin je hrvatski šampion u kojem poduzetnici koji pokreću posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju.

Upravo zbog brojnih opravdanih pritužbi investitora na bezrazložno administriranje, u Gradu Varaždinu maksimalno su skratili vrijeme izdavanja dozvola iz nadležnosti lokalne samouprave za što ih je nedavno pohvalila i Svjetska banka.

“Odnos lokalne samouprave prema investitorima i drugim gospodarskim subjektima je ponekad od presudne važnosti. Vrata Gradske vijećnice i mog ureda otvorena su svima koji žele poslovati u Varaždinu. Imamo razumijevanja za njihove zahtjeve i prijedloge. Spremni smo pružiti svaku vrstu subvencije i pomoći domaćim obrtnicima i poduzetnicima”, ističe gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad Varaždin se uspio othrvati svim lošim ekonomskim trendovima koji su zahvatili Hrvatsku, te zadržati visoku stopu zaposlenosti stanovništva, nisku razinu nezaposlenosti, visoku stopu izvoza i razinu investicija, širenje postojećih i otvaranje novih industrijskih i gospodarskih zona te promjenu industrijske strukture povećanjem udjela prehrambene i informatičkih industrija kao i industrija obnovljivih izvora energije.

Što se brojki tiče, u 2017. godini su na području Grada Varaždina bila registrirana 1902 poduzetnika s ukupno 19.993 zaposlenika i ostvarenom neto dobiti u iznosu od 196,8 milijuna kuna. Poduzetnici s područja grada Varaždina su u protekloj godini iskazali ukupne prihode u iznosu od 13,6 milijardi kuna, što je 10,2 posto više od prethodne godine.

Grad Varaždin nizom mjera potiče poduzetnike, pa tako investitori koji iskažu namjeru gradnje u Gospodarskoj zoni Brezje mogu ostvariti poticaje u obliku smanjenja cijene zemljišta za 30%, 60% ili 80%, ovisno o veličini investicije i broju novootvorenih radnih mjesta. Uz poticajne cijene zemljišta Grad svim investitorima umanjuje komunalni doprinos i komunalnu naknadu sukladno veličini investicije i djelatnosti.

Nedavno je, u zgradi koju je Grad kupio i uredio za tu svrhu, otvoren i Tehnološki park pretežno usmjeren ICT industriji, s mnoštvom malih start up tvrtki u inkubacijskoj fazi. Grad, preko europskih i nacionalnih fondova, pruža materijalnu, logističku i drugu pomoć tvrtkama u inkubacijskoj fazi te im osigurava mogućnost green-field ulaganja nakon završetka inkubacijske faze.

OSTALI FINALISTI

Samobor

- Jedan od rijetkih većih gradova u zemlji bez prireza

- Za gradski projekt “Mali tehnopolis Samobor” osigurali 21,6 milijuna kuna

- Pri vrhu je gradskih uprava s najviše povučenog novca iz fondova EU

- Za potpore ulaganja, nova zapošljavanja i subvencije obrtima godišnje izdvaja 800.000 kuna

- Poljoprivredna gospodarstva i ruralni razvoj potiču godišnje sa 1,2 milijuna kuna

- Turističke projekte godišnje potiču sa 2,1 milijun kuna

Krapina

- Sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite

- Zona maloga gospodarstva

- Pripremljeno osnivanje Poduzetničke zone Krapina Nova - Jug i Zapad

- U zonama tvrtkama ponuđeno oslobađanje od komunalne naknade i plaćanja poreza na tvrtku

- Potpora gradnji Poslovno-tehnološkog inkubatora

- Posebna skrb za metaloprerađivačku i tekstilnu industriju

Jastrebarsko - grad na čijem prostoru više nema deponija

Nakon što se 2016. u izboru uglednog Financial Timesa okitio titulom jednog od deset najboljih malih europskih gradova u privlačenju investitora, grad Jastrebarsko trijumfirao je u zajedničkom izboru za nagradu portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos za najbolje ECO City prakse i rješenja. I to, prema obrazloženju stručnog žirija za izbor ove nagrade, među dvadesetak vrlo konkurentnih gradova kandidata koji su se prijavili na pripadajući pozivni natječaj organizatora izbora.

- Pobjednik ovogodišnjeg natječaja i nositelj priznanja ECO City pokazao je najveću konzistentnost provođenja ekoloških i održivih politika u svim sektorima koje one obuhvaćaju. U Jastrebarskom je svim građanima omogućen pristup infrastrukturi za primarnu selekciju otpada, to je grad koji na svojem području više nema deponija otpada i čiji se otpad više uopće ne deponira. To je grad koji gradi niskoenergetske javne objekte, aktivno podržava projekte energetske obnove obiteljskih kuća, kao i gradnju takvih objekata konkretnim financijskim mjerama poput oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa - stoji u obrazloženju odluke stručnog žirija o pobjedniku za nagradu ECO City.

Jastrebarsko se na ovaj natječaj prijavilo, među ostalim, s izvješćima o 13 provedenih projekata odgovornog i ekološki održivog upravljanja okolišom. Među ostalim, grad primjenjuje projekt E-Jaska u okviru kojeg je nabavljeno 15 električnih bicikala koji se iznajmljuju građanima. U gradu rade dvije elektropunionice za vozila, a jedno je od gradskih komunalnih poduzeća za svoje potrebe nabavilo, ostvarivši potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, šest vozila na električni pogon u ukupnom iznosu od milijun i 45 tisuća kuna.

Iako poput mnogih naših sredina potiče energetsku obnovu gradskih nekretnina i obiteljskih kuća, Jastrebarsko je otišlo korak dalje i osiguralo oslobađanje komunalnog doprinosa za sve koji grade tzv. pasivne kuće za stanovanje. Riječ je o gradnji objekata s niskom energetskom potrošnjom. Osim toga, gradska uprava sagradila je niskoenergetski vrtić.

Jedan od prijavljenih projekata na natječaj na koji su u Jaski posebno ponosni jest obnova i revitalizacija perivoja dvorca Erdödy na ukupnoj površini od 47 tisuća metara kvadratnih. Osim sanacije štete koja je na perivoju nastala zbog velikog nevremena 2013., ovim je projektom osigurana postojanost lokalnog identiteta i kulturne baštine.

- Jastrebarsko je poznato kao zeleni grad i to vjerujem svakom od mojih sugrađana može biti na ponos. Briga o čistom okolišu oduvijek je bila prioritet Grada Jastrebarskog i većina naših projekata kontinuirano je usmjerena upravo prema tom cilju - komentira uspješno učešće u izboru za nagradu ECO City gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

OSTALI FINALISTI

Belišće

U belišćanskom poduzetničkom inkubatoru stvoren je prvi projekt inovativne solarne elektrane u Hrvatskoj. Elektrana ima ugrađen sustav raspodjele energije potrošačima prema njihovoj uobičajenoj potrošnji. Na gradskom stacionarnom reciklažnom dvorištu osigurano je odvajanje čak 28 vrsta otpada. Belišće je za gradnju tog objekta osiguralo sufinanciranje državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od milijun i 500 tisuća kuna. Uzeo je učešće u dva međudržavna projekta (s Mađarskom i Srbijom) koji uživaju potporu EU, a tiču se cikloturizma.

Krk

U gradu ne postoji kvart čiji stanovnici ne mogu odvajati otpad. Već su na više od pedeset posto odvojenog od ukupnog otpada, a cilj im je do 2020. taj pokazatelj podići na 80 posto. Gradska uprava nabavila je skutere i automobil na električni pogon u cilju smanjenja ugljičnog dioksida u prometu. U Krku je u funkciji više od 157 kilometara biciklističkih staza. Proveli su već dvije faze uvođenja energetski učinkovitih LED svjetiljki u javnu rasvjetu, a za treću su ulagačima osigurali vrlo povoljne kreditne linije i uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:09