Burzovno trgovanje

Kreće prodaja dionica Nove Ljubljanske banke, raspon cijena od 51,5 do 66 eura po dionici

Knjiga nardužbi otvara se u ponedjeljak i traje do 8. studenoga
Zgrada NLB-a
 Tomislav Kristo / CROPIX

Slovenija je u petak započela s postupkom kojim do kraja ove godine treba prodati najmanje 50 posto Nove Ljubljanske banke (NLB), objavivši kako je raspon cijene koju očekuje od 51,5 do 66 eura za dionicu.

Kako je u prodajnom prospektu objavljenom na web stranicama Ljubljanske burze naveo Slovenski državni holding (SDH), ustanova koja upravlja državnom imovinom, raspon konačne cijene za dionicu NLB-a je od 68 do 88 posto vrijednosti koju je imala sredinom ove godine.

Objavom prospekta službeno je započela prodaja dionica najveće slovenske banke u državnom vlasništvu metodom inicijalne ponude dionica (IPO).

Knjiga nardužbi otvara se u ponedjeljak i traje do 8. studenoga. Do 7. studenoga očekuju se ponude fizičkih osoba kojima se nudi 10 posto dionica, a zadnji je dan rezerviran za institucionalne ulagače.

Prema dogovoru s Europskom komisijom, koja je zahtijevala privatizaciju banke kako se dokapitalizacija od strane države izvedena 2013. godine ne bi računala kao europskim pravilima o konkurenciji nedopuštena subvencija, država do kraja godine treba prodati 50 posto plus jednu dionicu NLB-a.

Do kraja iduće godine trebala bi prodati još četvrtinu, pri čemu bi joj ostalo 25 posto dionica plus jedna "zlatna", kako bi zadržala položaj strateškog i najvećeg vlasnika u banci od sistemskog značaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:55