Krivi potez

Kralj usisavača napravio električni automobil, izgubio 500 mil. £ - pa od svega odustao

Britanski poduzetnik i vlasnik tvrtke Dyson u rujnu 2017. godine najavio je da će do 2020. na tržište izbaciti 'potpuno drugačiji' električni automobil
Sir James Dyson
 AFP

Najbogatiji Britanac Sir James Dyson, u potpnosti odustaje od izgradnje elektičnog automobila na kojem je kako objašnjava za strane medije izgubio 500 milijuna funti vlastitih sredstava.

Po uzoru na ekscentričnog milijardera Elona Muska, Dyson je 2017. godine krenuo u proizvodnju ekskluzivnih električnih automobila da bi svega tri godine kasnije od njega i odustao.

Naime, ovaj britanski poduzetnik i vlasnik tvrtke Dyson, koja je poznata po skupocjenim kućanskim aparatima, tada je najavio da će do 2020. godine na tržište izbaciti 'potpuno drugačiji' električni automobil kodnog imena N526. U projekt na kojem je radilo više od 600 ljudi uložio je čak 2,5 milijardi funti, a svojedobno je najavljivao i otvaranje tvornice u Singapuru.

Automobil je trebao biti specifičnog dizajna i namijenjen ekskluzivnoj ciljnoj skupini kupaca, te nije bio predviđen za masovnu prodaju. S dužinom od 5 metara, širinom od 2 metra i visinom od 1,7 metara, N526 je dizajniran kao vozilo u kojem bi se udobno moglo smjestiti i do sedam osoba.

Međutim, u listopadu 2019., nakon nekoliko godina razvoja Dyson je shvatio da njegov projekt neće donijeti željene rezultate. Kako ne bi izgubio baš sve uloženo, pokušao je pronaći i kupca za tehnologiju i koncept, no ni u tome nije uspio te je ove godine odlučio u potpunosti odustati od svega.

- Razvili smo fantastičan auto, ali trošak je prevelik, a zarada puno manja. Dugo smo se vremena borili za opstanak, ali jednostavno više ne vidim način kako dalje – napisao je u oproštajnom pismu svojim djelatnicima koje je tom prilikom i otpustio.

Da ovom milijarderu, jedna lekcija nije bila dovoljna potvrđuje i činjenica da je za vrijeme koronavirusa krenuo u proizvodnju respiratora u koje je uložio 25 milijuna dolara. Zbog britanske vlade koja je odlučila da joj respiratori više nisu potrebni, Dyson je izgubio i taj novac.

Inače, imovina Sir James Dysona procijenjena je na oko 16 milijardi funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:15