Proces konsolidacije

Končar - Elektroindustrija prodao sve dionice Kućanskih aparata te udjele u tvrtki LE

Dionice Kućanskih aparata kupili su radnici i menadžment kompanije putem modela 'management and employee buyout (MEBO)'
Ilustracija, radnici Končara
 Davor Pongračić / Hanza Media

Končar – Elektroindustrija d.d. je prodao sve dionice svoje kompanije Kućanski aparati d.d., te udjele u tvrtki LE d.o.o, objavila je kompanija.

"Končar - Elektroindustrija d.d. je od 1. do 5. travnja 2019. kao prodavatelj sa 123 kupaca sklopila ugovore o kupoprodaji i prijenosu dionica Končar – Kućanskih aparata d.d. kojim je prodala sve dionice. Navedenim transakcijama ostvaruje se koncentracija Grupe Končar na temeljne poslovne djelatnosti. Očekujemo da će navedene transakcije u narednom razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar", navodi se u priopćenju, a Darinko Bago, predsjednik uprave Končar Elektroindustrije nam je kazao kako su dionice kupili radnici i menadžment kompanije putem modela "management and employee buyout (MEBO)", što je, ističe Bago, uspješno i realizirano.

Nadalje, u priopćenju na Burzi se navodi i kako su "Končar – Niskonaponske sklopke i prekidači d.o.o. Zagreb 11. travnja 2019. kao prodavatelj sklopile sa Lovato Electric s.p.a. Bergamo Italija Ugovor o kupoprodaji poslovnog udjela društva Končar – LE d.o.o. Zagreb, Hrvatska".

"Lovato Electric s.p.a. će nastaviti proizvodnju grebenastih sklopki uz preuzimanje adekvatnog broja radnika uz zaštitu njihovih stečenih prava po Kolektivnom ugovoru čime je pokazana briga o nastavku proizvodnje te radnim mjestima. Končar – Elektroindustrija d.d. Zagreb očekuje da će navedena transakcija u narednom razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja grupe Končar", navodi se se u priopćenju.

Darinko Bago nam je potvrdio kako je talijanska tvrtka kupila 100 posto dionica Končarove tvrtke. "Talijanska tvrtka će unajmljivati još neko vrijeme naš pogon na Borongaju, dio radnika je odlučio prijeći u novu tvrtku, dio je otišao u mirovinu, dio je dobio otpremnine, dok su neki radnici prešli na druga radna mjesta u okviru Končar grupe. Ne mogu govoriti o cijenama koje su postignute u ovim kupoprodajnim ugovorima, radi se o zadnje dvije tvrtke koje nisu dio temeljnog biznisa Končar grupe i time je uspješno završen proces konsolidacije u kojoj je broj tvrtki Končar grupe smanjen sa 40 na 15 tvrtki", rekao nam je Bago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:45