Pregovori u Zagrebu

Kinezi zainteresirani za prugu Rijeka-Zagreb, terminal u riječkoj luci, ali i za Uljanik!

Kineska strana je za vrijeme sastanka u Banskim dvorima izrazila interes za čak četiri gospodarska segmenta suradnje s Hrvatskom
Li Keqiang i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je u srijedu Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom. Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu.

Li je susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ocijenio 'plodonosnim', a Plenković 'prekretničkim'. Doznali smo još neke detalje razgovora hrvatskog i kineskog izaslanstva. Naime, kineska strana je za vrijeme sastanka u Banskim dvorima, kako neslužbeno saznajemo, izrazila interes za čak četiri gospodarska segmenta suradnje s Hrvatskom.

Zainteresirani su za koncesiju za izgradnju i upravljanje nizinskom prugom na trasi Rijeka - Zagreb, a koncesija bi navodno mogla biti na čak 50 godina. Također saznajemo, više kineskih kompanija namjerava se prijaviti iskazom interesa za koncesiju za kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali u luci Rijeka. Taj je natječaj otvoren do 3. svibnja, također se nudi koncesija na 50 godina.

Kako saznajemo, u Zagrebu su Kinezi izrazili interes i da budu strateški partner Uljanik grupe, o čemu će 16. travnja u Zagrebu voditi razgovore predstavnici kineskog brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Industry Corporation, kako nam je rekao ministar gospodarstva Darko Horvat. Na sastancima je također najavljeno da će uz izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, oko čega je već potpisan protokol, početi procedura za omogućavanje izvoza hrvatskog mesa i mesnih proizvoda u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:05