Posljedice trgovinskog rata

Kineski izvoz neočekivano pao, analitičari su očekivali da će porasti

AUTOR:

  • Hina

OBJAVLJENO:

9.9.2019. u 11:59

AUTOR:

  • Hina

OBJAVLJENO:

9.9.2019. u 11:59

Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping

Kineski izvoz neočekivano je pao u kolovozu zbog naglog posustajanja isporuka u SAD, što je dodatno potpirilo strah od posljedica trgovinskog rata između dva gospodarska diva, pišu britanski mediji.

Kineski je izvoz u kolovozu pao jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najviše od lipnja kada se smanjio 1,3 posto.

Analitičari su očekivali da će porasti.

Izvoz u SAD potonuo je u prošlom mjesecu 16 posto na godišnjoj razini, nakon 6,5-postotnog smanjenja u srpnju. Uvoz se smanjio 22,4 posto.

Kineski izvoz u Europu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju također je pogoršan na godišnjoj osnovi u usporedbi sa srpnjem.

Izvoz u Japan i Tajvan bio je pak neznatno bolji nego u prethodnom mjesecu.

Sada već 12-mjesečni trgovinski sukob SAD-a i Kine eskalirao je u kolovozu nakon najave Washingtona da će uvesti dodatne 15-postotne carine na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda, podsjeća BBC.

Kina je uzvratila istom mjerom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila dio pritiska koji generiraju američke carine. Juan je tako u kolovozu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar prvi puta od globalne financijske krize. Washington je zbog toga optužio Peking za manipulaciju tečajem valute.

Prošlog petka kineska središnja banka po sedmi je put od početka prošle godine smanjila obvezne rezerve banaka kako bi oslobodila više novca za kreditiranje. Očekuje se da će Peking uskoro uvesti i dodatne poticajne mjere kako bi otklonio rizik naglog usporavanja gospodarstva.

"Izvoz je još uvijek slab, unatoč značajnom slabljenju juana, pa se nameće zaključak da je slabašna vanjska potražnja najvažniji faktor koji utječe na izvoz u ovoj godini", rekao je Zhang Yi, ekonomist iz Zhong Hai Sheng Rong Capital Managementa.

Mnogi analitičari predviđaju daljnje slabljenje kineskog izvoza u narednim mjesecima, s obzirom na nove američke carine koje stupaju na snagu 1. listopada i 15. prosinca.

Kina i SAD prošlog su četvrtka dogovorili obnovu trgovinskih pregovora u listopadu u Washingtonu, nakon neuspjelog trgovinskog sastanka u srpnju.