Otpor SAD-u

Kineske kompanije kažnjavaju svoje zaposlenike ako ih 'ulove' s Appleovim uređajima

Nekoliko je organizacija diljem Kine izdalo upozorenja svojim zaposlenicima
Ilustracija
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Uhićenje Meng Wanzhou, šefice financija kineskog tehnološkog giganta Huaweija, potaknulo je neke kineske kompanije i poslovna udruženja da pozovu radnike na bojkot Huaweijevih američkih konkurenata.

Nekoliko je organizacija diljem Kine izdalo upozorenja svojim zaposlenicima u kojima traže da pokažu svoju podršku Huaweiju nudeći im subvencije za kupovinu njihovih proizvoda, ali i prijeteći sankcijama za sve one koje ''ulove'' s Appleovim proizvodima, javlja CNN Business.

- Američke težnje da se Kina ograniči rastu... Vjerujem da mi, kineski narod, moramo ostati ujedinjeni i podržati naše nacionalne proizvode - stoji u priopćenju Trgovačke komore okruga Nanchong, uz napomenu da će oni članovi koji su kupili Appleove proizvode biti izbačeni.

Iako velike kompanije ni kineske vlasti nisu javno podržale poziv na bojkot, niz manjih dobavljača i poduzeća srčano ga je podržalo.

Tako je, primjerice, dobavljač dijelova elektroničke opreme Menpad sa sjedištem u gradu Shenzhen objavio da svim zaposlenicima nudi 15 posto subvencije za kupovinu mobitela kineskih marki Huawei i ZTE.

- Kompanija će oglobiti radnike koji kupuju Appleove mobilne telefone s novčanom kaznom u iznosu od 100 posto tržišne vrijednosti uređaja - stoji u Menpadovoj poslanici zaposlenicima.

- Prestanite kupovati američke proizvode za uredsku opremu - dodali su.

Kompanija je u međuvremenu povukla ovu obavijest, a na upite CNN-a o cijelom slučaju nisu odgovarali.

Sličnog iako manje agresivnog stava je i kompanija Chengdu RYD Information Technology koja će također svojim radnicima nuditi 15 posto popusta na Huaweijeve proizvode. Oni, doduše, nisu predvidjeli i kazne za one zaposlenike koji se ''usude'' imati američke uređaje.

Spomenuta trgovačka komora ističe za CNN da vlasti nisu imale veze s njihovom objavom već da je riječ o pokretu „običnih građana koji imaju pravo na slobodu govora”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:05