Rezultati pregovora

Kina prepolovila dio carina na američki uvoz u sklopu prve faze trgovinskog sporazuma

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2020. u 14:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2020. u 14:03

(FILES) In this file photo taken on June 28, 2019 China's President Xi Jinping (R) shakes hands with US President Donald Trump before a bilateral meeting on the sidelines of the G20 Summit in Osaka. - The new partial trade agreement between the United States and China will be signed in the middle of next month in Washington, US President Donald Trump said on December 31, 2019.
Brendan Smialowski / AFP

Donald Trump i Xi Jinping

Kina je u četvrtak priopćila da će prepoloviti dodatne carine na uvoz 1.717 američkih proizvoda u skladu s prvom fazom trgovinskog sporazuma sa SAD-om koji je stišao trgovinski sukob dva vodeća gospodarstva svijeta.

Carine će biti snižene s 10 na pet posto, odnosno s pet na 2,5 posto, ovisno o kategoriji proizvoda, objavilo je kinesko ministarstvo financija. Nove carine stupaju na snagu 14. veljače a u priopćenju se ne navodi vrijednost robe koja će njima biti obuhvaćena.

Odluka o sniženju carina donesena je otprilike tri tjedna nakon što su SAD i Kina u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma, kojim se Kina obavezala povećati kupovinu američke robe i usluga za 200 milijardi dolara tijekom dvije godine. SAD će pak zauzvrat povući neke carine za kinesku robu.

Kina se nada da će se dvije strane pridržavati trgovinskog sporazuma i primijeniti ga kako bi ojačale povjerenje tržišta, potaknule razvoj bilateralne trgovine i pomogle globalnom gospodarskom rastu, ističu u ministarstvu.

Dodatni je pritisak na kinesko gospodarstvo u ovoj godini stvorila epidemija koronavirusa, zbog koje su ograničena putovanja, zatvorene brojne tvornice a industrijski sektor očekuje značajan pad proizvodnje.