Rezultati pregovora

Kina prepolovila dio carina na američki uvoz u sklopu prve faze trgovinskog sporazuma

Carine će biti snižene s 10 na pet posto, odnosno s pet na 2,5 posto, ovisno o kategoriji proizvoda
Donald Trump i Xi Jinping
 Brendan Smialowski / AFP

Kina je u četvrtak priopćila da će prepoloviti dodatne carine na uvoz 1.717 američkih proizvoda u skladu s prvom fazom trgovinskog sporazuma sa SAD-om koji je stišao trgovinski sukob dva vodeća gospodarstva svijeta.

Carine će biti snižene s 10 na pet posto, odnosno s pet na 2,5 posto, ovisno o kategoriji proizvoda, objavilo je kinesko ministarstvo financija. Nove carine stupaju na snagu 14. veljače a u priopćenju se ne navodi vrijednost robe koja će njima biti obuhvaćena.

Odluka o sniženju carina donesena je otprilike tri tjedna nakon što su SAD i Kina u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma, kojim se Kina obavezala povećati kupovinu američke robe i usluga za 200 milijardi dolara tijekom dvije godine. SAD će pak zauzvrat povući neke carine za kinesku robu.

Kina se nada da će se dvije strane pridržavati trgovinskog sporazuma i primijeniti ga kako bi ojačale povjerenje tržišta, potaknule razvoj bilateralne trgovine i pomogle globalnom gospodarskom rastu, ističu u ministarstvu.

Dodatni je pritisak na kinesko gospodarstvo u ovoj godini stvorila epidemija koronavirusa, zbog koje su ograničena putovanja, zatvorene brojne tvornice a industrijski sektor očekuje značajan pad proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09