Mijenjaju uvjete natječaja

Kako privući investitore za atraktivni turistički kompleks u Istri?

Prvotni rok za podnošenje ponuda za Hidrobazu bio je 30. kolovoza, a naknadno je produžen do 1. listopada, nakon što su ljetos produljenje zatražile hrvatska i francuska kompanija
 Goran Sebelic / CROPIX

Do kraja godine Ministarstvo državne imovine predložit će Vladi i Gradu Puli donošenje odluke o ponavljanju postupka javnog natječaja za pravo građenja turističkog kompleksa na pulskoj Hidrobazi, ali ovog će se puta mijenjati uvjeti natječaja. Iako se čini da je tom najavom otvoren prostor da se u novi natječaj, kao atraktivni mamac, uvrsti i javna gradska plaža, iz Grada poručuju da to ne dolazi u obzir. No, Ministarstvo, izgleda, nije u potpunosti odbacilo tu mogućnost.

Naime, oni tek kažu da su, unatoč tome što nije pristigla niti jedna ponuda ulagača, zaprimili pisma društava u kojima je iskazan interes za projekt. No, na konkretan upit hoće li tražiti od Grada da pristane na uvjet prema kojem bi omiljena plaža Puležana otišla pod koncesiju na 50 godina, nisu odgovorili. Što će, dakle, točno mijenjati kako bi privukli investitore, ostaje misterij. Napominju tek da će za novi natječaj, s eventualno izmijenjenim uvjetima, tražiti suglasnost Grada, odnosno Vlade, piše Glas Istre.

Inače, prvotni rok za podnošenje ponuda za Hidrobazu bio je 30. kolovoza, a naknadno je produžen do 1. listopada, nakon što su ljetos produljenje zatražile hrvatska i francuska kompanija.

Iz gradskog ureda za informiranje poručuju da, iako nitko nije iskazao interes za ulaganjem, Grad Pula neće pristati da se u natječaj za koncesiju uvrsti i plaža Hidrobaza, niti će prihvatiti takav eventualni prijedlog nadležnog ministarstva. Plaža na Hidrobazi, obećavaju, ostaje u službi građana.

Pula, 090805.
Podrucje
Goran Sebelic / CROPIX
Područje 'Hidrobaza' kod Puntižele blizu Štinjana

- Da je tome tako svjedoči i činjenica da Grad svake godine plažu prijavljuje na natječaj za sufinanciranje Ministarstva turizma, znajući pritom da je temeljem natječaja propisana obveza da kapitalni projekti koji se financiraju moraju ostati u prijavljenoj funkciji, u ovom slučaju javne turističke infrastrukture, sljedećih pet godina, napominju.

Cjelokupno područje Hidrobaze, ali i druga bivša vojna područja u državnom vlasništvu koja se ne koriste i koja propadaju za Pulu, ističu, imaju izniman značaj i veliki su razvojni potencijal. Ipak, poručuju da je njihov prvenstveni interes da država kao vlasnik takva područja čim prije stavi u funkciju razvoja. Time bi se, smatraju, omogućilo otvaranje novih radnih mjesta i osigurao daljnji gospodarski rast i razvoj Pule.

Pula, 140911.
Od 15.9. pa sve do polovice sijecnja iduce godine Vlada RH otvorila je medjunarodni javni natjecaj za odabir najpovoljnihih ponudjaca za izgradnju i konacnu realizaciju projekta Brijuni rivijeru. Tri su pozicije na kojima ce se ulagati: Sveta Katarina-Monumenti, Hidrobaza i Pineta. Na slici sadasnje stanje na lokaciji Hidrobaza tj objekti-rusevine jos iz talijanskog doba.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Sadašnje stanje na lokaciji Hidrobaza tj objekti-ruševine još iz talijanskog doba

To će, čini se, biti teško ostvarivo jer je Hidrobaza trenutno upravo zbog uvjeta natječaja neželjena zlatna koka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:57