Europska energetska politika

Julije Domac održao govor u Europskoj komisiji i založio se za energetsku učinkovitost

Ravnatelj REGEA-e naglasio je važnost građana i gradova u energetskoj tranziciji
Dr.sc. Julije Domac danas je imao priliku obratiti se Europskoj komisiji i Marošu Šefčoviču, potpredsjedniku Komisije
 Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske // PRESS

Julije Domac, član Političkog odbora inicijative Sporazuma gradonačelnika (Covenant of mayors) i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u četvrtak se u svom obraćanju Europskoj komisiji založio za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije stavljajući naglasak na građane i gradove koji su ključni u energetskoj tranziciji.

- Doba jeftine energije je prošlost. Navikli smo jednostavno uštekati svoju opremu u utičnicu bez promišljanja odakle dolazi energija ili tko o tome odlučuje. Takav način nam je najjednostavniji. Međutim, to ima svoju cijenu koju ćemo na kraju skupo platiti. Na globalnoj razini, takav stav ne pridonosi ograničavanju upotrebe fosilnih izvora i klimatskih ograničenja te predstavlja uzrok geopolitičke napetosti. Na lokalnoj razini, moramo inzistirati da postoji čvrsta veza između energije, svih građana i svakog teritorija – naglasio je Domac te je dodao da “građani više ne smiju biti samo potrošači, već i proizvođači energije".

Europska unija je zadala ciljeve do 2020. koji su usmjereni na tri razine. Točnije, države članice u sljedeće dvije godine moraju smanjiti emisije stakleničkih plinova za 20 posto u usporedbi s 1990., moraju povećati udjele obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji također za 20 posto te trebaju smanjiti potrošnju energije za isti taj postotak.

Sporazum gradonačelnika, čiji je Domac član, potpisuje preko 7.700 europskih gradova koji su svojim djelovanjem smanjili emisiju ugljičnog dioksida za 27 posto i potrošnju energenata za 20 posto i to povećavši uporabu obnovljivih izvora energije za čak 90 posto. Time su pokrili trećinu ciljeva Europske unije do 2020. godine i time pokazali ne samo svoju važnost, već važnost upravljanja regija i gradova te veličinu njihove uloge u provedbi europske energetske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:13