BDP pada čak 8 posto

Jednu od najbogatijih zemalja svijeta očekuje najveća recesija u njenoj povijesti

Najveće nordijsko gospodarstvo i jedna od najbogatijih zemalja svijeta vrlo će vjerojatno pasti u najveću recesiju u svojoj povijesti
Stockholm
 C/A Focus / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveće nordijsko gospodarstvo i jedna od najbogatijih zemalja svijeta vrlo će vjerojatno pasti u najveću recesiju u svojoj povijesti, piše Bloomberg, budući da će mu pandemija koronavirusa učiniti više štete od financijske krize iz 2008.

Švedski BDP, prema Swedbankovim analitičarima, ove će godine pasti za četiri posto. No, kako su rekli, ako ekonomski šok rezultira valom bankrota kompanija, taj bi pad mogao doseći čak osam posto. Usto, očekuje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci nezaposlenost porasti za deset posto.

Te prognoze jasno pokazuju brzinu kojom je širenje virusa preokrenulo svijet naglavačke. Još u siječnju Swedbank je predviđala rast švedskog gospodarstva za 1,4 posto u ovoj godini. No, s blokadom globalnog gospodarstva, skandinavska zemlja koja je ovisna o trgovini suočava se s recesijom koja će biti „šira i brža od financijske krize“, kažu analitičari Swedbanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:00