Rad u doba korone

Jedanaest čelnika vodećih domaćih tvrtki otkriva kako su organizirali poslovanje u krizi

U menzama može biti do šest ljudi, na ulasku u tvrtku mjeri se temperatura, svi prostori svako malo se dezinficiraju

Epidemiološke mjere koje su propisali Nacionalni stožer i Vlada prisilile su tvrtke na značajne prilagodbe novim uvjetima poslovanja, ali neke od njih, poput prehrambenih, već su i dosad morale poštivati stroge standarde.

Prema odgovorima koje smo dobili od nekih od naših najvećih kompanija, svi provode prilično rigorozne protuepidemijske mjere, ali jednako tako napominju kako su svjesni da će takav režim potrajati dulje od nekoliko mjeseci.

Zbog toga se rade i srednjoročni planovi za ovakve uvjete poslovanja, koji zahtijevaju povećane troškove, ali i drugačiju organizaciju poslovanja, popust smjenskog rada, koja ne omogućava maksimalno korištenje kapaciteta proizvodnje.

Poseban je problem, naravno, dostavni i logistički sustav, koji također povećava troškove poslovanja. U travnju je većina tvrtki ipak osjetila snažan pad potražnje za svojim proizvodima, iako ima i iznimaka.

Vodeći ljudi naših kompanija govore o mjerama koje su poduzete u njihovim tvrtkama.

Zagreb, 050618.
U Banskim dvorima odrzan je sastanak premjera Andreja Plenkovica i potpredsjednika Uprave Sberbanke Maksima Poletaeva.
Na fotografiji: Fabris Perusko (AGROKOR).
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Fabris Peruško, Agrokor

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe: "Uveli smo dvije smjene koje se ne susreću"

“Fortenova grupa je sredinom veljače počela s prilagodbom poslovanja i provođenjem preventivnih mjera i preporuka sukladno napucima Svjetske zdravstvene organizacije te poslije i Nacionalnog stožera civilne zaštite. U svim ključnim kompanijama Fortenova grupe osnovani su krizni stožeri koji posebno brinu o primjeni najviših biosigurnosnih, sanitarnih i higijenskih standarda u sprečavanju širenja zaraze koronavirusom, sa svrhom zaštite zdravlja naših zaposlenika, kupaca, dobavljača, poslovnih partnera i drugih dionika.

Tako smo na vrijeme nabavili dovoljnu količinu dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme. I prije je sigurnost hrane u našoj proizvodnji bila apsolutni prioritet, a sada je preventivna zaštita dodatno pojačana. Pogoni i uredi, sva frekventna mjesta, sanitarni čvorovi i garderobe zaposlenika opskrbljeni su dezinfekcijskim sredstvima i redovito se dezinficiraju.

U proizvodnim pogonima smanjili smo mogućnost širenja zaraze tako da je, primjerice, između dvije potpuno odvojene smjene, koje se ne susreću, uvedena pauza koja se koristi za dezinficiranje prostora, a u svim se prostorima primjenjuju pravila socijalne distance. U svim segmentima u kojima je to bilo moguće, zaposlenici rade od kuće, odnosno organizirani su u timove koji prema eventualnoj potrebi dolaze urede. Tako smo mogućnost zaraze doista sveli na najmanju moguću razinu i posebno mi je drago što smo u čuvanju zdravlja ljudi zasad vrlo uspješni.”

Zagreb, 120918.
ravnice 48.
Damir Bulic, presjednik uprave konditorskih proizvoda Kras.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša

Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša: "Postavili smo pregrade od pleksiglasa"

“Poštujemo sve preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i njima smo prilagodili organizaciju rada i poslovanje Kraša. Zdravlje naših radnika na prvome je mjestu, što dokazuje i činjenica da smo aktivirali kolektivni godišnji odmor u vrhuncu pandemije, a danas radimo s blago smanjenim proizvodnim kapacitetom kako bismo osigurali provođenje najstrože zaštite zdravlja radnika.

Danas proizvodnja u Krašu radi na oko 85 posto predepidemijskih kapaciteta, ponajprije radi mjera sigurnosti i zaštite zdravlja. Kraševe Bonbonnière su nakon manje od mjesec dana stanke otvorile svoja vrata, a kako bismo zaštitili zdravlje svojih zaposlenika, postavili smo dodatnu fizičku zaštitu za prodavače, odnosno pregrade od pleksiglasa, i osigurali svu zaštitnu opremu za zaposlenike, pri čemu i dalje radimo sa smanjenim brojem zaposlenika. Dio zaposlenika radi od kuće, što je još jedna od mjera prevencije koju je uveo Kraš kako bi smanjio rizik za svoje radnike.”

Lorens Flegar, direktor proizvodnje Cedevite: "Ukinuti su sastanci i svi nose maske"

“Još krajem veljače uveli smo na razini Atlantic Grupe dodatne interne mjere i upute za prevenciju širenja zaraze tako da se kontinuirano provode dodatne edukacije zaposlenika. Pojačana je higijena ruku zaposlenika, uz postojeće redovne dozatore za dezinfekciju postavljeni su i dozatori na dodatnim pozicijama te je uvedena pojačana dezinfekcija proizvodnih prostora.

Privatni arhiv
Lorens Flegar, direktor proizvodnje Cedevite

Smanjena je socijalna interakcija zaposlenika i rad zaposlenih je podijeljen u više smjena. Ukinuti su sastanci svih vrsta, osim kratkih pogonskih operativnih dogovora s minimalnim brojem osoba. Svi ostali sastanci odvijaju se putem Skype for Business aplikacije. Nošenje zaštitnih maski potrebno je ne samo na izloženijim radnim pozicijama, nego na svim radnim mjestima, uvedene su i zaštitne mjere kontrole za nužne dobavljače i izvođače vanjskih usluga, a svi ostali posjeti su ukinuti. Prilagođena je i konzumacija toplih obroka uz razmake između grupa, u zasebnom prostoru do maksimalno šest osoba odjednom. Dodatno su nabavljeni i štitnici za lice i oči, tzv. zaštitni viziri, za korištenje tamo gdje je vjerojatnost bližeg kontakta veća.”

Vukovina, Velika Gorica, 090819.
Atlantic grupa, reportaza iz skladista gdje rade roboti Skaro plus, autonomni robot skladistar. 
Na fotografiji: Darija Pizent, direktorica Upravljanja lancem opskrbe.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Darija Pizent, direktorica Upravljanja lancem opskrbe u skladištu Atlantic Grupe

Darija Pizent, direktorica lanca opskrbe Atlantic grupe: "Uveden je 12-satni radni tjedan"

“U logističkim operacijama u sklopu distribucijske djelatnosti proveden je niz mjera, kao što su nadzor i evidencija svih ulaznih vozila prema uputama Nacionalnog stožera te izolirani prostor za sve vozače ulaznih isporuka s mobilnim sanitarnim čvorom. Uveden je i sustav tehničke zaštite te osiguran izolirani kanal komunikacije između skladišnih operacija, vozača ulaznih isporuka i dostavljača bez direktnog kontakta. Uz to je organiziran pojačani kapacitet za prijevoz djelatnika do radnog mjesta, uz dezinfekciju prije i poslije ukrcaja djelatnika., a uveden je i novi model rada: 12-satni radni tjedan za sve skladišne lokacije u Hrvatskoj te podjela na dva tima kako bi se eliminirali kontakti između rada grupa.

Također se provodi redovna dezinfekcija prostora i radnih površina, garderoba, prostora za odmor, podnih površina, radne opreme poput viličara, RF i Voice uređaja, uvedeno je obavezno korištenje zaštitnih maski i zaštitnih rukavica te je omogućen preventivni rad od kuće za sve kojima to radno mjesto dopušta. Svim dostavljačima koji su zaposlenici Atlantic Grupe i vanjskim dostavljačima osigurana su sredstva za dezinfekciju ruku i kabine vozila, kao i maske i rukavice. Vozačima dostavljačima i vozačima šlepera osiguran je, pak, izolirani komunikacijski kanal radi eliminiranja kontakta s odjelom dispečinga i administracije.”

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita: "Ukinuli smo aparate za kavu i školu pretvorili u izolacijski blok"

“Utvrdili smo posebne protokole za ulazak naših zaposlenika, ali i gostiju te poslovnih partnera u krug škvera. Od 2. ožujka svima se mjeri temperatura na ulazu. Nabavili smo potrebne količine maski, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava kojima višekratno tretiramo sve površine koje treba dezinficirati. Nekoliko puta dnevno dezinficiraju se svi javni prostori: toaleti, garderobe, ulaz u brodogradilište i paketi koji dolaze izvana.

Na svim ulazima su sredstva za dezinfekciju ruku. Da bi poštovali sve mjere stožera Civilne zaštite, velik dio ljudi poslali smo da rade od kuće pa od ukupno dvije tisuće nas, radi oko tisuću i dvjesto. Imamo dovoljno posla, ali nam je problem doprema kupljenog repromaterijala. Efikasnost rada zbog toga nam je na 60 posto, ali trudimo se održati proizvodni proces.

Split,250320
Mjere protiv koronavirusa u Skveru (brodogradilistu) podignute su na visoku razinu. Radnicima se na ulazu mjeri temperatura, svi vanjski i unutarnji prostori se dezinficiraju, iskljuceni su automati za pica da se sprijeci grupiranje ljudi, a jedna zgrada je preuredjena u karantenu.
Na fotografiji: prizor iz Skvera, mjerenje temperature radnicima na ulazu.
Foto: Josko Supic / CROPIX
Josko Supic / CROPIX
Mjere protiv koronavirusa u škveru

Odredili smo prioritete i usmjerili se na one projekte na kojima ne smije biti kašnjenja. U proizvodnim halama, u kojima se izrađuju brodske sekcije, uveden je rad u dvije smjene. Strogo se pridržavamo udaljenosti od dva metra, a do bliskih kontakata dolazi samo gdje je to nužno radi posla.

Ukinute su zajedničke marende i privremeno je obustavljen rad aparata za kavu kako i ta vrsta okupljanja ne bi postala potencijalno mjesto zaraze. Sve smo radnike umrežili i povezali mobitelima putem kojih ih SMS-ovima promptno obavještavamo o svemu važnom.

U stalnom smo kontaktu sa svima i da je kojim slučajem nekom radniku član obitelji inficiran koronavirusom, istog trena tog radnika upućujemo u izolaciju i kontaktiramo epidemiologe za daljnje korake.

Dostavljamo im sve kontakte s kim je radnik bio na radnom mjestu kako se zaraza ne bi širila. Osim toga, znatna sredstva uložili smo u infrastrukturu i opremu smještajnih prostora i uređaja za pomoć i zaštitu tijekom pandemije koronavirusa.

Za eventualno zbrinjavanje zaraženih uredili smo zgradu tzv. Škole vara koja je, silom (ne)prilika, pretvorena u izolacijski blok, s opremljenih 120 kreveta, WC-ima i tuševima te kuhinjom, a svi su prostori klimatizirani. Uređujemo i prilagođavamo brojne druge smještajne kapacitete, poput atomskih skloništa i praznih svlačionica, pa ćemo imati kreveta za smještaj većeg broja ljudi nego što u Brodosplitu ima zaposlenika.

Računali smo i na članove njihovih obitelji, sve kako bismo u najgorem trenutku, ne daj Bože potrebe, rasteretili i pomogli zdravstvenom sustavu. Platili smo i nabavili respiratore, a ako bi bilo potrebno, Brodosplit je spreman ponuditi i 500 kreveta na brodovima u luci brodogradilišta. Ako se pandemija naglo zahukta, važno je izolirati stare i bolesne kako bismo im spasili živote i tako imali na raspolaganju što veći broj aparata za preživljavanje.

Split, 200618.
Tomislav Debeljak vlasnik splitskog brodogradilista Brodosplit.
Foto: Duje Klaric / CROPI
Duje Klarić / CROPIX
Tomislav Debeljak

Dosad smo uložili oko devet milijuna kuna u investicije takve vrste, a ukupno ćemo uložiti 15 milijuna kuna. Na kraju, svi će ti kapaciteti, koji su za tu svrhu pripremljeni u brodogradilištu, služiti našem zdravstvenom sustavu.

Davor Bošnjaković, predsjednik Uprave Belja: "Radnici se moraju tuširati na ulazu u farmu"

“Na našim svinjogojskim farmama i dosad smo imali visoke biosigurnosne mjere, koje uključuju tuširanje zaposlenika pri ulazu na farmu, odijevanje zaštitne odjeće i dezinfekciju svih uređaja koji se unose na farmu. Slično tome, i u našem stakleniku se uvijek provode visoke biosigurnosne mjere koje su uključivale nošenje rukavica, dezinfekciju ruku i obuće zaposlenika pri svakom ulasku jer je riječ o proizvodnji rajčica za koju se koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida. Od pojave koronavirusa mjere za zaštitu zaposlenika uvedene su na ulazu u sve poslovne prostore kompanije i uključuju dezinfekcijske barijere za obuću i sredstva za dezinfekciju ruku. Zaposlenici u svim našim proizvodnjama su se brzo prilagodili na novonastalu situaciju i nošenje zaštitnih maski i rukavica u svakodnevnom radu. Od početka svibnja imat ćemo potrebe za sezonskom radnom snagom u poljoprivredi te očekujemo da ćemo imati dovoljan broj zainteresiranih radnika. Što se tiče logistike i dostave robe, posebno u međunarodnom prijevozu, kao i sve kompanije Fortenova grupe, suočavamo se sa svakodnevnim izazovima usklađivanja, prilagođavanja i kašnjenja, ali ih uspješno rješavamo.”

Mirkovac, 290316.
Na ratarskim povrsinama Belja u Mirkovcu predstavljena je najmodernija poljoprivredna proizvodnja u regiji u kojoj se koriste satelistski navodjeni traktori i dronovi. Belje dronovima snima ratarske povrsine za detaljnu analizu i ucinkovitu prihranu gnojivima.
Na fotografiji: predsjednik Uprave Belja Davor Bosnjakovic.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX
Davor Bošnjaković, predsjednik Uprave Belja

Marin Poljak, predsjednik Uprave Leda: "Umjesto fizičke dostave, svi računi stižu mailom"

“Uz sve mjere koje, osim sprečavanja zaraze, trebaju osiguravati kontinuitet redovnog poslovanja, izdali smo i upute vanjskim poslovnim partnerima za dostavu elektroničkih računa i pošte umjesto fizičke dostave, postrožene su upute za kretanje vanjskih vozača i ostalih službi, a svi vanjski posjetitelji dužni su pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjaviti da ne sumnjaju na zarazu i da ne pripadaju rizičnim skupinama.

Nadređeni prilikom organizacije posla moraju uzeti u obzir posebno ranjive djelatnike, poput starijih, imunokompromitiranih i trudnica.

Radi što bržeg protoka informacija i u Ledu je, kao i u drugim kompanijama Fortenova grupe, osnovan krizni stožer kojem se obraćaju svi s potrebama za dodatnim dezinfekcijskim sredstvima i eventualnim drugim teškoćama s kojima se susreću u poslovanju zbog pandemije koronavirusa.”

Zoran Mitreski, član Uprave Konzuma za nabavu i marketing: Kruh se pakira, a salama reže na zahtjev kupca"

Zagreb, 170420.
Josipa Dangubic, voditeljica skladista Konzum Klik-a.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
Skladište Konzuma

“Unatoč značajnom povećanju potražnje u proteklim tjednima, u Konzumu smo uložili sve napore i resurse kako bi se za naše kupce što manje toga promijenilo. Naša su skladišta i prodavaonice i dalje dobro opremljeni, zalihe neprestano pojačavamo i naši kupci imaju mogućnost kupiti sve što smatraju potrebnim.

S ciljem dodatne zaštite kupaca te blagajnica i blagajnika, u prodavaonicama smo kao dodatnu sigurnosnu mjeru postavili prozirne pregrade od pleksiglasa.

Za djelatnike na blagajnama i sve ostale zaposlenike koji su najčešće u kontaktu s kupcima već su prije osigurane i zaštitne rukavice i maske te sredstva za dezinfekciju. U svim našim odjelima pekarnica proizvodi se obvezno pakiraju prilikom usluživanja kupaca, a na samoposlužnim pekarnicama također je moguće kupiti samo unaprijed zapakirane proizvode.

Na odjelu delikatesa proizvodi se režu isključivo na zahtjev kupca, bez izlaganja unaprijed narezanih salama i sireva. U skladu s mjerama ograničenja kretanja, potražnja u Konzumovoj internetskoj trgovini porasla je deset puta u odnosu na prethodno razdoblje, a udvostručila se i količina proizvoda u narudžbama u odnosu na redovno poslovanje.

Pokrenuli smo i pomoćnu uslugu Pokupi koja kupcima omogućava da naručene proizvode sami preuzmu u prodavaonici.”

Fortenova Grupa
Slaven Ružić, direktor PIK Vrbovca

Slaven Ružić, direktor PIK Vrbovca:

„U ovom trenutku, PIK broji preko 1800 zaposlenika koji su zaslužni da proizvodnja i distribucija proizvoda nesmetano funkcioniraju. Kao i u drugim kompanijama Fortenova grupe, zdravlje zaposlenika i njihovih obitelji apsolutni su prioritet, zbog čega su mjere sigurnosti i higijenski standardi, koji su u PIK-u oduvijek na iznimno visokoj razini, sada i dodatno postroženi. Formiran je tim ljudi koji svakodnevno prati situaciju, a propisane su i brojne mjere prevencije i posebne upute. U prostorima PIK-a postavljeni su zidni dezinfektori s dezinficijensom i za sve urede su podijeljena sredstva za dezinfekciju prostora, odnosno radnih površina; svi zaposlenici koriste zaštitnu opremu, maske i rukavice; uvedene su dodatne autobusne linije, a na snazi je i nova organizacija rada u smjenama kako bi se kontakti sveli na minimum; između smjena se dezinficiraju autobusi, garderobe, tvornički restorani, ulazi i ostalo; svi sastanci odvijaju se putem video i konferencijskih poziva, a ograničeno je i svako nepotrebno kretanje unutar kruga tvornice; svi oni koji svoj posao mogu obavljati izvan radnog mjesta, upućeni su na rad od kuće; zabranjen je i ograničen pristup PIK-u za sve osobe koje nisu zaposlenici; zabranjeno je unošenje hrane i pića u prostore PIK-a; propisani su i interni protokoli s kojima su svi upoznati, a tiču se pojave simptoma bolesti kod nekog od zaposlenika ili eventualnog kontakta s osobama kod kojih postoji sumnja na zarazu, a u svrhu dodatne zaštite provodi se i kontrola tjelesne temperature. Komunikacija sa zaposlenicima odvija se svakodnevno putem svih dostupnih internih kanala, a svi se u potpunosti pridržavaju svih propisanih mjera i maksimalno odgovorno ponašaju. Na taj način proizvodnja i lanac opskrbe mesom kao strateškom sirovinom, u PIK-u Vrbovec u potpunosti funkcionira. S obzirom na to da ova kompanija Fortenova grupe zadovoljava čak 40 posto potreba tržišta za crvenim mesom i mesnim prerađevinama u Hrvatskoj, u potpunosti je jasno koliko je važno bilo osigurati nesmetanu te prije svega sigurnu proizvodnju i distribuciju što niti u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. PIK je spreman za različite scenarije, osobito onih koje se odnose na promjene potrošačkih navika, i u mogućnosti je odgovoriti na sve izazove pred kojima se tržište trenutno nalazi. Na tom tragu kompanija je započela i s dostavama proizvoda na kućni prag za Grad Zagreb, Zagrebačku županiju te Osijek i prigradska naselja, kako bi svoje proizvode učinili još dostupnijima u vrijeme krize. Dostava do potrošača je unutar 48 sati od zaprimanja narudžbe, a besplatna je za sve kupnje iznad 300 kn. U ponudi se nalazi svježe meso i mesne prerađevine, a svi detalji dostupni su na web stranici proizvođača www.pik-vrbovec.hr.

Fortenova Grupa
Dario Šalić, CEO Jamnica plus

Dario Šalić, predsjednik uprave Jamnice:

„S obzirom da naši proizvodi spadaju u kategoriju hrane, važno je napomenuti da Jamnica, kao proizvođač i distributer, ima certificiran sustav upravljanja sigurnošću hrane, kojim je cijeli proces proizvodnje od nabave sirovina i ostalih repromaterijala do gotovoga proizvoda sustavno kontroliran, posebno imajući na umu zdravstvene i higijenske stavke tijekom proizvodnje. Zahvaljujući visoko postavljenim standardima u kompaniji, ali i cijeloj Fortenova grupi, vrlo brzo su se počele primjenjivati sve donesene zaštitne mjere i omogućeni su nam sigurniji načini provođenja kontakata sa ostalim sudionicima u poslovnom procesu. Jasno definirani poslovni procesi i procedure, i prije pojave pandemije, omogućile su nam da u vrlo kratkom roku, uz usuglašavanje s Fortenova grupom, definiramo protokol te prenesemo i kaskadiramo informacije sadržane u internom dokumentu o postupanju u slučaju pojave virusa. Jamnica, s obzirom na situaciju, upravlja svojim lancem opskrbe na odgovoran način te smo se kao kompanija, ali i kao dio sustava Fortenova grupe, promptno prilagodili novonastaloj situaciji. Pravovremenom i brzom reakcijom uspjeli smo u najkraćem roku osigurati najvišu razinu higijenskih standarda, koji uključuju zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva za sve naše zaposlenike te na taj način osigurali nesmetano poslovanje. Novonastala situacija primorala nas je da usprkos dislociranosti proizvodnih pogona, prodajnih centara i uprave uspostavimo redovitu i učinkovitu komunikaciju, kao i neometan prijevoz robe po zemlji, ali i prema inozemstvu. Na taj način, kao vodeća kompanija na tržištu pića Adria regije jamčimo pouzdanost proizvoda i točnost isporuka prema definiranom rasporedu i kvaliteti, u skladu sa planiranim kontinuitetom poslovanja“.

Fortenova grupa
Tihomir Adam

Tihomir Adam, predsjednik uprave Zvijezde:

„Princip poslovanja nije se bitno mijenjao zbog krize koju je izazvao COVID - 19. Kao i prije krize, prioritet nam je uvijek sigurnost hrane, sigurnost i zdravlje naših djelatnika i kontrola kvalitete koja se provodi u tri laboratorija. Zvijezda je prehrambena kompanija zbog čega su naši higijenski standardi uvijek izuzetno visoki, a uslijed epidemije higijenske mjere smo dodatno pojačali. Slijedom preporuka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, posao smo u Zvijezdi, koja je dio Fortenova Grupe, organizirali tako da djelatnici koji mogu rade od kuće, a rad u pogonu je organiziran u tri smjene. Nema kontakta među djelatnicima između smjena, ne susreću se, a nakon završetka svake smjene dezinficiramo zajedničke prostorije. Osigurali smo i dodatne količine zaštitne opreme koju djelatnici nose i u redovnim okolnostima poslovanja te smo postavili dodatne punktove za dezinfekciju. Kao i u većini ostalih proizvodnih kompanija untar Fortenova grupe, proizvodnja je organizirana tako da možemo zadovoljiti sve zahtjeve tržišta, a povećanje potražnje za nas nije bilo preveliko iznenađenje jer se zdravstvena kriza poklopila s Uskrsom koji za kompanije u prehrambenoj industriji predstavlja prvi peak u pojačanoj godišnjoj proizvodnji, tako da nije bilo potrebno angažirati dodatne djelatnike, jer smo unaprijed pojačali proizvodnju kao pripremu za uskršnje praznike. Zvijezdini zaposlenici dio su velikog broja ljudi koji u izvanrednim uvjetima osiguravaju normalan tijek opskrbe prehrambenim namirnicama. Budući da proizvodi stratešku namirnicu – ulje, Zvijezda je i jedna od najvažnijih kompanija u tom nacionalnom lancu. Naši su djelatnici u pojačanom režimu rada kako opskrba uljem u Hrvatskoj ni u jednom trenutku ne bi bila dovedena u pitanje i ovom prilikom želio bih im javno zahvaliti na predanosti i odgovornosti kojima pristupaju poslu i daju doprinos zajednici u kojoj poslujemo.“

Hrvatske kompanije će i nakon 'lockdowna' zadržati higijenske mjere, a ima ih koje traže i nove poslove

Iako ni u vrijeme "lockdowna" brojne hrvatske tvrtke nisu prekidale poslovanje, čelni ljudi domaćih kompanija s nestrpljenjem iščekuju odluku vlasti o kakvoj-takvoj normalizaciji rada i poslovanja. Poduzeća su, kažu nam njihovi čelni ljudi, u karanteni imale velik rast troškova, i to u uvjetima u kojima je poslovanje svedeno na minimum.

- Željeli bismo relaksaciju mjera, kako bi ekonomija mogla ponovno 'prodisati'. Sadašnje stanje nije održivo: kamiona je puno, dok je robe koja se prevozi malo, što sve jako povećava troškove - žali se Petar Šimić, vlasnik i direktor Primaca, jedne od najznačajnijih hrvatskih špediterskih tvrtki.

- Mi smo i dosad poslovali, ali u znatno otežanim okolnostima, što je dovelo i do gubitka pojedinih poslova te gomilanja zaliha. No, u tom smo razdoblju radili na razvoju 15-ak novih proizvoda, a planiramo ići i na nova tržišta - kaže Zdravko Jelčić iz požeškog Spin Valisa, jedne od vodećih hrvatskih tvrtki u segmentu drvoprerađivačke industrije.

Zbog pandemije koronavirusa, sve hrvatske tvrtke morale su uložiti znatan novac za zaštitu zaposlenika: kupovale su zaštitne maske, rukavice i dezinficijense, te ostala sredstva za dezinfekciju. U slučaju prijevoznika, osigurali su i samoizolaciju vozača u vozačkim kabinama. Za radnike na šalterima, koji su smješteni u carinarnicama, osigurali su i fizičke pregrade od pleksiglasa. Te su mjere Primaco, ističe Šimić, u proteklih mjesec i pol koštale oko 250.000 kuna.

Unatoč tome, šefovi tvrtki kažu da će mjere zaštite zaposlenih nastaviti primjenjivati i nakon karantene. To je, ističu, u interesu svih jer nitko ne želi epidemiju koronavirusa u svojoj tvrtki.

- I dalje ćemo držati do higijene svih u tvrtki. Nama bi puno značilo već i kada bi se carinjenje robe vratilo u carinarnice u unutrašnjosti zemlje, budući da se carinjenje sada obavlja na samoj granici, čime se stvaraju velike gužve - poručuje Šimić.

- Mjere zaštite radnika ostat će i nakon lockdowna. I dalje ćemo upotrebljavati zaštitne maske, rukavice i dezinficijense te držati potreban razmak između radnika. Dosad nismo imali nijedan slučaj koronavirusa u poduzeću - napominje Jelčić.

Hrvatske tvrtke se, dakle, prilagođavaju novoj koronarealnosti, koja podrazumijeva nastavak primjene zaštitnih mjera i nakon ukidanja karantene. Ipak, upozoravaju da Hrvatska i Europa zbog pandemije koronavirusa tonu u recesiju i da razdoblje koje je pred nama neće biti nimalo lako. Stoga od države očekuju da im, za početak, barem olakša uvjete poslovanja, dok će tvrtke, ističu, sa svoje strane učiniti što mogu u borbi protiv koronavirusa. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:03