Visoki trgovački sud

Je li osiguravateljski tajkun Grgić slomio izvanrednu upravu Agrokora?

Vrlo je izgledan dogovor između izvanredne uprave Agrokora i Agram Investa
Dubravko Grgić i Fabris Peruško
 Jure Mišković / Darko Tomaš / Hanza Media

Visoki trgovački sud, u rješenju koje je potpisala Branka Vučaj, predsjednica Vijeća, objavio je u utorak na e-oglasnoj ploči rješenje za 87 žalbi koje su bile izjavljene na rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama od 15. siječnja Trgovačkog suda u Zagrebu (sutkinja Nevenka Siladi Rstić).

Najveći broj tih rješenja glasi da je žalba neosnovana ili nedopuštena, da je Trgovački sud pravilno procijenio sve okolnosti, te je i VTS, kao i TS, sve aktere osporenih tražbina uputio na parničenje ili na međusobni dogovor. To znači i da se sudionici dva najvažnija sporenja u ovoj situaciji, a to su osporavanja kojom su Adris Grupa i Alca d.d. osporili potraživanja imatelja obveznica, te osporavanje gotovo svih jamstava koje je proveo Agram invest, upućeni na parničenje, s tim da je teret dokaza na imateljima obveznica i jamstava, a ne na Adrisu i Agram Investu.

To nadalje znači da, ako ne dođe do dogovora između tih stranaka, imatelji obveznica neće moći sudjelovati u glasanju za nagodbu vjerovnika, ako se do tada ne riješi pravnim putem taj spor. No, mnogo je važnije da bez dogovora izvanredne uprave Agrokora i Agram Investa ne bi bilo moguće realizirati provedbu nagodbe vjerovnika temeljem Entity priority modela naplate i otpisa potraživanja, pa bi onda i cijela nagodba pala u vodu, odnosno ne bi mogla biti donijeta do 10. srpnja. Zbog toga je, prema neslužbenim informacijama, vrlo izgledan dogovor između izvanredne uprave Agrokora i Agram Investa prema kojem bi se pronašao dovoljno prihvatljiv i zakonit model na osnovu kojeg bi Agram Invest prodao svoje dionice Agrolagune do kojih je došao aktivacijom takozvanih Repo ugovora. Ti su repo ugovori bili vrijedni 290 milijuna kuna i Agram Invest je zahvaljujući njima došao u ožujku prošle godine do 51 posto vrijednosti Agrolagune, s tim da je Agrolaguna dugovala Agrokoru d.d. 212 milijuna kuna, a ostalim članicama Agrokor Grupe još 32 milijuna kuna.

Agrokor kupuje dionice Agrolagune?

Moguće je da će te dionice otkupiti izravno Agrokor, a moguće je da će najprije otkupiti neka od banaka, poput Sberbank, a da će naknadno od Sberbank otkupiti Agrokor. No, o tome se još pregovora, a navodno bi se dogovor trebao postići najkasnije do kraja ovog tjedna. Inače, izvanredna uprava Agrokora pokrenula je sudski spor zbog tih repo ugovora tvrdeći da su u stvari "simulirani krediti" kako bi se došlo do vlasništva nad Agrolagunom, a iz Agram Invsta je na tu tužbu došao odgovor da ako su "simulirani" da onda Agrokor otkupi tih 51 posto simuliranih dionica natrag. Čini se da će se to sada i dogoditi. Čini se da će se to sada i dogoditi, no neki korporativni pravnici s kojima smo pričali tvrde da Trgovčaki sud vjerojatno neće odobriti takav dogovor.

„Ako taj dogovor bude sadržavao bilo kakav sporazum na temelju kojeg se može zaključiti kako je sa dioničarem Agrolagune postignuto neko rješenje za isplatu, Trgovački sud može donijeti odluku da se time pogoduje jednom dioničari unutar koncerna Agrokora i da se ili mora napravi isti sporazum sa svim ostalim dioničarima ili se od njega mora odustati. Naime, i Agrolaguna je, zbog dugova koje ima prema Agrokoru, u biti insolventna kompanija, i dogovor o isplati dioničara čija je vrijednost dionice 'nula' bio bi presedan zbog kojeg bi Trgovački sud morao srušiti taj sporazum, a ako bi slučajno to prošlo na Trgovačkom sudu bilo bi čvrsta osnova za buduće tužbe dioničara koje bi sigurno bile uspješne protiv Agrokora ili države“, kazao nam je taj korporativni odvjetnik. Prema njegovom mišljenju, situaciju bi u tom slučaju, zbog zaštite regularnosti procesa u danim uvjetima, trebala presjeći sutkinja Trgovačkog suda, i to na način da prije završetka parničnog postupka u tom slučaju, presudi jesu li jamstva pravovaljana ili nisu.

Ako presudi da su jamstva pravovaljana tada se nagodba može napraviti po modelu koji predlaže izvanredna uprava, a ako presudu drugačije tada nema vremena za drugačiju nagodbu i Agrokor ide u stečaj 10. srpnja, ako Sabor ne produži primjenu zakona i nadalje. Pritom treba imati u vidu da, i ako se jamstva potvrde kao valjana, još uvijek nije riješen problem raspodjele jamstava po poduzećima, zbog čega uprave tih tvrtki odbijaju potpisati financijska izvješća za 2017. Kažimo i to da navodno postoji mogućnost i da sutkinja svojom odlukom imenuje sastava stalnog vijeća vjerovnika Agrokora, kako bi presjekla taj gordijski čvor. U tijeku su pregovori i s Adrisom da povuče osporavanja, a za uzvrat bi Adris ušao u roll-up kredit i možda bi došao do visine naplate od oko 40 posto svog kredita koji iznosi milijardu kuna. O svemu tome ovih dana se intenzivno pregovara, a doznajemo i da Franck pregovara s bankama s kojim je u regresnom odnosu kada su mjenice Agrokora u pitanju.

Inače kada su Franckove žalbe na osporavanja tražbina u pitanju, VTS je većinom odbio njegove žalbe, ali je preinačio odluku VTS-a u dijelu da je "osporena uvjetna tražbina vjerovniku Franck d.d. u iznosu od 337.048.693,19 kuna" utvrdio kao neosporenu "uvjetnu tražbina vjerovniku Franck d.d. prema dužniku Konzum d.d. u iznosu od 337.048.693,19 kuna. "Dakle, sukladno iznesenom, pravilan je zaključak prvostupanjskog suda da se radi o uvjetnim tražbinama, tražbinama koje još nisu nastale, ali mogu nastati pod uvjetom da jamac plati vjerovniku tražbinu. S obzirom na to da se radi o uvjetnim tražbinama, vjerovnici takvih tražbina nemaju pravo glasa. Oni će pravo glasa imati tek, ako i kada podmire vjerovnikovu tražbinu. Prema tome, prvostupanjski sud te (uvjetne) vjerovnike nije trebao niti svrstavati u tablicu uvjetnih tražbina, ali činjenica da je prvostupanjski sud to ipak napravio nije od utjecaja na zakonitost i pravilnost pobijanog rješenja s obzirom na to da ti (uvjetni) vjerovnici ni na koji način ne mogu utjecati na tijek postupka jer kao što je prethodno navedeno nemaju pravo glasa (sve dok ne podmire vjerovnikovu tražbinu)", stoji u odluci VTS-a kada je Franck u pitanju. Uvjetna tražbina znači da tek kada bi Franck platio bankama (kao jamac vjerovniku) tada bi došao u poziciju da temeljem te mjenice bude vjerovnik Konzumu na iznos od 337 milijuna kuna.

Zadnja vijest govori kako je na sastanku Upravnog odbora udruge dobavljača Agrokora u utorak poslijepodne raspravljano o, kako stoji u prioćenju Udruge, "naknadnim dogovorima koje Izvanredna uprava provodi s pojedinim vjerovnicima, a koji nisu bili dijelom Načelnih uvjeta (term sheeta) potpisanih 10. travnja 2018. u Zagrebu". "Na početku sastanka Udruga je osudila jučerašnji istup Izvanredne uprave koja je iznijela povjerljive i netočne poslovne informacije Francka, što ni na koji način ne pridonosi daljnjem procesu pripreme i postizanja nagodbe. Naglašeno je kako je Udruga dobavljača pregovarala u dobroj vjeri u nazočnosti predstavnika svih vjerovničkih skupina te Izvanredne uprave i njihovih savjetnika završila pregovore sa 10. travnja 2018. Potpisom Načelnih uvjeta (term sheet) od strane svih članova Privremenog vjerovničkog vijeća (uključujući i Sberbank), VTB-a i Udruge dobavljača Agrokora smatralo se da je usuglašen finalni nacrt nagodbe", ističe se u priopćenju. Pritom se naklašava kako Udruga dobavljača i dalje stoji kod ispregovaranih i potpisanih Načelnih uvjeta (koje je potpisao i Sberbank), "ali ne može prihvatiti naknadne dogovore koji bitno mijenjaju položaj dobavljača, bez da su predstavnici dobavljača imali mogućnost sudjelovanja u tim pregovorima".

"Nadalje, iz najave izvanrednog povjerenika Peruška daje se naslutiti da će sličnih pogodovanja biti još – opet bez znanja Udruge dobavljača ili predstavnika dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću. Osim toga, Udruga dobavljača ne može prihvatiti novi roll-up i samim time novo zaduživanje što u mnogome smanjuje potencijal za buduće poslovanje i servisiranje obveza društva. Na kraju sastanka je zaključeno da Udruga dobavljača i dalje podržava nagodbu u okvirima dogovorenog i potpisanog teksta Načelnih uvjeta kojeg je potpisao i Sberbank, a sve eventualne dopune moguće je prihvatiti jedino ukoliko se usuglase s predstavnicima svih vjerovnika, a ne jednostranim dogovorima Izvanredne uprave", zaključuje se u priopćenju Udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:02