Počeli pregovori

Javne službe traže povišicu od 800 kuna: 'To je jedini način da se zaustavi odlazak ljudi'

Neslužbeno se može čuti da će im Vlada ponuditi povećanje od tri do pet posto, što sindikati unaprijed ocjenjuju neprihvatljivim
Vilim Ribić i Igor Radeka
 Željko Puhovski / CROPIX

Sindikati u javnim službama od Vlade očekuju dvoznamenkasto povećanje osnovice za plaće u sljedećoj godini, potvrdili su nam sindikalni čelnici koji su jučer otvorili prvu rundu pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

Ipak, čini se da stajališta sindikata o povišici u javnom sektoru još nisu usuglašena. Dok Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata traži, kako nam je rekao, povećanje od 15 do 20 posto, Željko Stipić iz Sindikata Preporod govori o rastu osnovice za plaće, koja sada iznosi 5695 kuna u bruto iznosu, od 13,9 posto.

- Očekujemo dvoznamenkasti rast plaća. Sve nove članice EU koje se suočavaju s velikim iseljavanjem plaće su povisile znatno više nego Hrvatska. To je jedini način da se zaustavi odlazak ljudi - rekao nam je Ribić nakon dvosatnih pregovora u Ministarstvu rada.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava priopćili su da je jučer održan prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata. Riječ je, objašnjavaju u ministarstvu koje vodi Josip Aladrović, o uvodnom sastanku na kojem tema nisu bili konkretni zahtjevi, nego način vođenja pregovora. Pregovori o dodatku TKU za javne službe vode se svake godine.

Vlada, koju su, među ostalima, predstavljali Aladrović i Zdravko Marić, ministar financija, sindikatima je ponudila protokol o pregovorima, čemu u sindikalnim krugovima baš i nisu skloni. Kad je, pak, riječ o samim početnim pozicijama za pregovore o povišici, oni bi se trebali iskristalizirati do sljedećeg sastanka, koji se najavljuje za kraj listopada. Tada će se znati i kakva će biti početna pozicija Vlade u pregovorima. U neslužbenim razgovorima dio sindikalaca kaže da očekuje kako bi im Banski dvori mogli ponuditi povišicu od tri do pet posto, što unaprijed ocjenjuju neprihvatljivim. Ipak, oprezni su kad ih se pita hoće li, u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva, stupiti u štrajk. No, ističu kako su svjesni da je riječ o izbornoj godini pa se nadaju i da će Vlada biti darežljivija nego u prijašnjim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:27