Opovrgnuli spekulacije

Japanski auto div ne odustaje od saveza s Renaultom, ni nakon skandala s Carlosom Ghosnom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.1.2020. u 12:12

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.1.2020. u 12:12

dpatop - 08 January 2020, Lebanon, Beirut: Former Nissan boss Carlos Ghosn speaks during a press conference. Ghosn, who fled Japan for Beirut late last month in a stunning escape from justice, has made his first public appearance since then at a press conference�in Beirut. Photo: Marwan Naamani/dpa
dpa Picture-Alliance/AFP

Carlos Ghosn, bivši šef Nissana uključen u financijski skandal

Japanski automobilski div Nissan Motor opovrgnuo je u utorak medijske napise da razmatra mogućnost razvrgavanja saveza s francuskim proizvođačem automobila Renaultom.

Londonski poslovni list Financial Times izvijestio je da su Nissanovi direktori „ubrzali izradu tajnih kriznih planova o potencijalnom odvajanju” nakon financijskog skandala u koji je bio uključen bivši predsjednik Carlos Ghosn.

Izrada planova „ubrzana” je nakon Ghosnovog bijega iz Japana krajem prosinca, napominje FT, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ghosn je uhićen u Tokiju u studenom 2018. godine i protiv njega je podignuta optužnica u kojoj ga se tereti za dugogodišnju zloupotrebu povjerenja i krivotvorenje financijskih dokumenata radi prikrivanja plaće i bonusa.

Krajem prošle godine bivši poslovni čelnik Nissana pobjegao je iz Japana u Libanon, odbacujući optužbe u prvom istupu u javnosti, na konferenciji za novinare u Bejrutu, tvrdeći da su neosnovane.

Skandal je iz temelja uzdrmao savez dvije kompanije ali su iz Nissana danas poručili da ne razmišljaju o njegovom razvrgavanju.

"Nissan ni na koji način ne razmatra raskid saveza”, priopćio je japanski proizvođač automobila, naglašavajući da je savez „izvor Nissanove konkurentnosti”.

U studenom prošle godine operativni odbor Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa postigao je dogovor o „značajnom jačanju i intenziviranju operativne učinkovitosti saveza”, podsjećaju u Nissanu.