Veliko upozorenje

Jaguar će zbog Brexita izgubiti 1,2 milijarde funti godišnje, sele proizvodnju u Poljsku?

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.9.2018. u 10:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.9.2018. u 10:32

Land Rover Freelander and Jaguar X-Type bodies are built on the separate body construction lines but pass each other here. Freelander is called LR2 in USA, Image: 34570841, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
John Henderson / Profimedia, Alamy

Tvornica Jaguar Land Rovera Halewood, UK

Izvršni direktor Jaguar Land Rovera Ralf Speth upozorio je Vladu da bi mu "tvrdi" Brexit mogao prouzročiti velike financijske gubitke čime bi mnogi ostali bez posla, piše BBC.

Šef najvećeg britanskog proizvođača automobila već je ranije upozorio na moguće učinke Brexita na automobilsku industriju i svoju kompaniju. Točnije, izjavio je da bi pogrešne odluke uslijed pregovora vezanih uz Brexit mogle rezultirati “najgorim vremenima” za Ujedinjeno Kraljevstvo, a njegovu bi tvrtku koštale više od 1,2 milijarde funti.

- Bilo kakve nesuglasice vezane uz granice predstavljaju rizik za poslovanje kompanija – rekao je Speth i dodao da bi nakon Brexita mogla oslabiti proizvodnja JLR-a u UK-u te bi ju bio prisiljen preseliti u neku drugu zemlju poput, primjerice, Poljske gdje je jeftinije proizvoditi automobile.

- Htjeli bi ostati u UK-u, to je naš dom. No, loš Brexit dogovor koštat će Jaguar Land Rover više od 1,2 milijarde funti godišnje, što je užasno jer nam briše profit i uništava investicije u autonomna vozila i vozila bez štetnih emisija – objasnio je šef kompanije o čijem uspjehu, direktno ili indirektno, ovisi oko 250 tisuća ljudi u UK-u.