Našao se na meti

Izvršni direktor Financial Timesa vraća više od 500.000 funti povišice zbog žalbe novinara

Plaća Johna Riddinga u 2016. je iznosila oko 1,6 milijuna funti, dok je u 2017. zarađivao milijun funti više
John Ridding, izvršni direktor Finacial Timesa
 Simon Newman / Reuters

Izvršni direktor Financial Timesa John Ridding vratit će više od 500 tisuća funti (4,17 milijuna kuna) povišice nakon što su se novinari požalili na njegovu apsurdno visoku plaću, piše BBC.

Naime, novinar Steve Bird iz Nacionalnog sindikata novinara pisao je osoblju Financial Timesa i požalio se na godišnju plaću njihovog direktora od 2,6 milijuna funti. Ridding je prilično visoki iznos objasnio odlukom vlasnika novina.

- Plaće određuje Financial Timesov japanski vlasnik Nikkei i to prema izvedbi zaposlenika. No, priznajem da je riječ o “neprirodnom” rastu plaće koji je “prirodno” zabrinuo druge djelatnike – rekao je Ridding koji je odlučio ukupan iznos svoje povišice od 510 tisuća funti (prije oporezivanja) reinvestirati u Financial Times. Glavni dio tog novca, kako izvještava BBC, bit će usmjeren u fond za razvoj vezan uz razlike u plaćama između žena i muškaraca.

Ipak, iako pozdravlja Riddingov potez, sindikat nije u potpunosti zadovoljan njime. Točnije, novinari zahtijevaju da se otkrije plaća svakog od članova Uprave kompanije. Taj zahtjev i ne iznenađuje previše budući da se javnost već digla na noge zbog prošlogodišnjeg rasta plaće izvršnih direktora kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu od nevjerojatnih 11 posto.

Tako je plaća izvršnog direktora Financial Timesa u 2016. iznosila oko 1,6 milijuna funti, dok je nakon prodaje tih novina japanskom Nikkei-u Ridding počeo zarađivati milijun funti više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:51