Konkurentnost

Iz Unilinea objavili 416 milijuna kn lanjskih prihoda i poslali važnu poruku Vladu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.6.2019. u 13:27

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

11.6.2019. u 13:27

Pula, 140916.
Jasna Jaklin Majetic, predsjednica HGK Zupanijske komore Pula urucila je tvrtki Uniline d.o.o. Pula priznanje Hrvatske gospodarske komore za 20 godina poslovanja te iznimnog doprinosa razvitku hrvatskoga gospodarstva. Nagradu je primio Boris Zgomba, predsjednik uprave Uniline d.o.o. Pula. Na fotografiji: Boris Zgomba.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelić / CROPIX

Boris Žgomba

Domaća turistička agencija Uniline, ostvarila je lani najbolje poslovne rezultate u gotovo 30 godina dugoj povijesti poslovanja, priopćili su iz tvrtke. S ukupnim prihodima od 416 milijuna kuna u 2018. skočili su za 11 posto u prihodima u odnosu na godinu prije, dobit prije oporezivanja porasla im je za 16 posto, a broj zaposlenika uvećali su za 10 posto.

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, izrazio je zabrinutost i pozvao Vladu na rješavanje gorućih pitanja hrvatskog turizma. Smatra Žgomba da je potrebno regulirati uvjete poslovanja za tisuću domaćih turističkih agencija koje su u neravnopravnom položaju u odnosu na agencije u konkurentnim mediteranskim turističkim zemljama.

- Apeliramo na Vladu RH odnosno nadležna ministarstva, prije svega financija i turizma, da konačno riješe nekoliko ključnih pitanja za turizam - od snižavanja PDV-a na konkurentu razinu sa zemljama iz mediteranskog okruženja do reguliranja posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija u skladu s europskom praksom, naglasio je Žgomba dodajući da bi takva regulacija omogućila izjednačenu startnu poziciju u odnosu na turističke zemlje u okolici, gdje su ovakva opterećenja “u pravilu dvostruko niža ili ih u slučaju posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija čak ni nema”.

Uniline godišnje opsluži više od 390 tisuća gostiju, a zadnjih godina okreću se tržištima izvan Europe, najviše Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Tako su, u odnosu na 2017. godinu, lani zabilježili veći broj dolazaka iz Kine od 25 posto, a Singapura i Koreje od oko 20 posto, stoji u njihovom priopćenju.