Hrvatski izvoznici

Ivanov: Bila bih sretna da tečaj bude 7,8 kn za €, no izglednije je 7,5

Čelni čovjek Hrvatskih izvoznika Bago smatra i da Hrvatskoj nedostaje industrijska politika
Zdravko Marić i Darinko Bago
 Davor Pongračić / CROPIX

Približavanje ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II. (ERM-II), svojevrsnu čekaonicu za euro, pokrenuo je među hrvatskim izvoznicima, ali i znanstvenicima, rasprave o tečaju kune po kojem će Hrvatska uvesti jedinstvenu europsku valutu ali i uloge koju će u budućnosti igrati hrvatska središnja banka.

To je pitanje dominiralo i na jučer održanom poslovnom skupu hrvatskih izvoznika.

- Bila bih sretna da tečaj bude 7,8 kuna za euro, ali sve ukazuje na to da će tečaj po kojem ćemo ući u ERM-II biti 7,45 ili 7,5 kuna za euro - poručila je Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Podsjetila je kako pravila ERM-II dopuštaju tečajne fluktuacije od 15 posto u smjeru jačanja ili slabljenja nacionalne valute.

Za Darinka Bagu, šefa Končara i predsjednika Hrvatskih izvoznika, pitanje tečaja više nije toliko bitno. Važno bi bilo, istaknuo je Bago, da u trenutku definiranja tečaja prilikom ulaska u ERM-II svi dužnici imaju deviznu klauzulu, čime će se izbjeći šokovi. Čelni čovjek Hrvatskih izvoznika upozorio je i na to da Hrvatskoj nedostaje industrijska politika.

- Ulaskom Hrvatske u eurozonu uloga HNB-a se znatno smanjuje - kaže Bago

No, Ivanov je stava da će Hrvatska pristupanjem eurozoni tek dobiti pravu monetarnu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:31