Velike investicije

Istra ove godine ulaže 198 milijuna kuna u projekte u svojim lučkim upravama

Planira se širenje gata u Vrsaru, izgradnja komunalne lučice u Rovinju, lukobrana u Rapcu i Poreču...

Projekt izgradnje putničkog terminala u Puli od iznimnog je značaja kako za Istru, tako i za širu regiju. Želja nam je da Pula, zbog svog optimalnog geostrateškog položaja i izvrsne prometne povezanosti, postane polazna putnička luka za kruzere, poručuje Valter Flego.

Istarska županija osnivač je pet lučkih uprava: Lučke uprave Pula, Lučke uprave Rovinj, Lučke uprave Rabac, Lučke uprave Poreč i Lučke uprave Umag-Novigrad, koje i ove godine očekuju velike investicije, piše Glas Istre.

U Puli se, tako očekuje dovršetak nove obale u dužini od 130 metara, koja će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu pomorskog prometa putnika u luci Pula. Gradnja nove operativne obale projekt je koji se provodi u fazama, a ova potonja investicija je vrijedna 3,5 milijuna kuna. Značajno je da i bi koncem ove godine trebala započeti izrada idejnog projekta putničkog terminala u Puli.

Putnički terminal u Puli

- Projekt izgradnje putničkog terminala u Puli od iznimnog je značaja kako za Istru, tako i za širu regiju. Želja nam je da Pula, zbog svog optimalnog geostrateškog položaja i izvrsne prometne povezanosti, postane polazna putnička luka za kruzere. Osim koristi za turizam, u vidu povećanja konkurentnosti i atraktivnosti destinacije i broja gostiju, izgradnja terminala dodatno bi osnažila lokalno gospodarstvo, potaknula zapošljavanje te doprinijela stavljanju zapuštenih zona u funkciju razvoja, smatra istarski župan Valter Flego.

Osim uređenja pulske obale, Lučku upravu očekuju i drugi projekti poput zamjene pontona na Bunarini, nastavka gradnje šetnice prema Velom Vrhu, sanacije obale u Fažani, sanacije mola u Krnici, sanacije lukobrana Valbandon te sanacija obale i lukobrana na otoku Brioni za što je sveukupno predviđeno oko 7 milijunu kuna.

San Pelagio u Rovinju

Lučka uprava Rovinj u 2019. godini planira izgradnju komunalne luke San Pelagio, procijenjene vrijednosti u iznosu od 32 milijuna kuna, a u čijem će financiranju sudjelovati Istarska županija, Grad Rovinj i Lučka uprava Rovinj. Naime, broj zahtjeva za komunalni vez u Rovinju značajno premašuje današnje lučke kapacitete. Lučka uprava Rovinj stoga planira na lokalitetu ispred bolnice u uvali San Pelagio, unutar Sjeverne luke, izgradnju komunalne luke kapaciteta 250-300 komunalnih vezova. Između ostalog, u planu su i izrade idejnih rješenja za lučicu u AC Veštar i lučicu AC Amarin.

Značajne investicije, najavljuje župan Flego, očekuju se i na području Lučke uprave Rabac. U planu je rekonstrukcija komunalnih vezova Trget, čija se vrijednost procjenjuje na 13,3 milijuna kuna. Dio investicije, točnije šest milijuna kuna Lučka uprava je osigurala iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija EU, učešće Istarske županije iznosi milijun kuna, a ostatak sredstava trebali bi se osigurati iz proračuna Općine Raše i državnog proračuna.

Nakon lanjskog velikog onečišćenja Raškog zaljeva teškim gorivom teretnog broda Fidelity, pokazala se potreba rušenja trenutno sagrađenih molova koji su i dalje izvor sekundarnog onečišćenja. Zbog samog načina gradnje molića, nije ih bilo moguće očistiti te oni još uvijek povremeno otpuštaju sloj ulja. Kako bi se imalo gdje smjestiti plovila koja su vezana u luci Trget, Lučka uprava Rabac morala je osigurati nove komunalne vezove. Novim vezovima, osigurava se red u prostoru, a i povećava se sigurnost same luke.

Od ostalih projekata u planu su izgradnja primarnog lukobrana u luci Rabac, čija je vrijednost procijenjena na 72 milijuna kuna, te se traži model financiranja, dok bi se projekt dogradnje luke Brestova, vrijedan 23,7 milijuna kuna financirao putem EU fondova.

Ribarska luka u Vrsaru

Lučku upravu Poreč, također, očekuju brojni projekti, a najznačajniji je dogradnja postojeće pomorske građevine – gata u dijelu luke Vrsar koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila, ukupne vrijednosti od 10,5 milijuna kuna. Produženjem postojećeg mola dobit će se novih petnaest mjesta za sidrenje, što zadovoljava potrebe Vrsara, kao jednog od vrlo aktivnih ribarskih centara na zapadnoj obali Istre. U sezoni plave ribe bit će mjesta i za dvadesetak plivarica s ostatka Jadrana, obzirom da je Vrsar jedna od izvoznih luka za sitnu plavu ribu. Zbog sadašnjeg manjka kapaciteta vezuju se i po četiri plovila jedno na drugo, a ovim predviđenim zahvatom kapacitet će se povećati za 60 posto.

Nadalje, postojeći gat od 60 metara koji trenutno koriste ribari i druga plovila nakon dogradnje novog dijela služit će za privez domaćih i međunarodnih linijskih, te turističkih brodova i jahti.

Također, u tijeku su radovi na lukobranu Barbaran, kojim Lučka uprava Poreč nastavlja investicije u porečkom akvatoriju. Riječ je o najvažnijoj ovogodišnjoj investiciji u porečkom akvatoriju, vrijednoj 4,8 milijuna kuna, a koja se financira iz vlastitih prihoda Lučke uprave, Istarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Umag, Novigrad, Savudrija, Dajla

Iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo Lučkoj upravi Umag-Novigrad dodijeljeno je 5,1 milijuna kuna za rušenje starog i izgradnju novog gata u luci Savudriji, postavljanje 24 nova elektroormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje videonadzora i postavljanje "eko-otoka" za odvajanje otpada za potrebe ribara. Također, očekuje se nastavak sanacije derutnog dijela operativne obale Umag, vrijedne 1,8 milijuna kuna.

Veliki projekt u pripremi je i onaj izgradnje nove luke Dajla-Belveder, a u tijeku je ishodovanje svih potrebnih dozvola. Sam početak izgradnje planira se u ovoj godini, te nastavak u 2020. godini. Izgradnjom luke dobit će se 60 komunalnih vezova, iskrcajno mjesto za ribarska plovila i primjerena operativna obala za male izletničke brodice. Vrijednost projekta iznosi 24,3 milijuna kuna, a predviđeno financiranje je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije, Grada Novigrad, te Lučke uprava Umag-Novigrad.

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo EU korisnicima u Istarskoj županiji dosad je isplaćeno 43,7 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:13