Krizna situacija

Istarski turizam suočen s velikom prijetnjom: Smrad s Kaštijuna tjera goste i investitore

Najugroženiji su stanovnici Medulina, Vinkurana i Banjola, a smrad trulog i ustajalog smeća s osjeća se i u Puli
Županijski centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) Kaštijun
 Goran Šebelić / CROPIX

Istarski turizam i investicije suočavaju se s veoma ozbiljnom prijetnjom – smradom koji dolazi s Kaštijuna. Mnogi građani, naime, prošli su se tjedan digli na noge i prosvjedovali zahtijevajući hitno rješenje nesnosnog smrada koji dolazi do njihovih kuća i tjera njihove turiste. Naravno, iako u Kaštijunu uvjeravaju da su svi parametri u granicama normale, građani strahuju i zbog zraka koji udišu, odnosno za svoje zdravlje.

Ipak, kako piše Glas Istre, mjerna stanica u sklopu centra koju je društvo Kaštijun platilo pola milijuna kuna u dva je navrata pokazala pomalo zastrašujuće podatke. Iako se ne navode nikakva pojašnjenja, građani su se s pravom zabrinuli što to udišu i kakvi su to spojevi u zraku. Indeks onečišćenja s mjerene stanice prvi je put pokazivao 211 te je bio označen crvenom bojom koja predstavlja vrlo visoku vrijednost. Drugi je put nakon požara u Metisu indeks bio još viši te je iznosio 216, no iz Uprave se nisu udostojili upozoriti građane i objasniti o čemu se radi.

O vrijednostima na stanici skeptična je i medulinska vlast pa najavljuju uvođenje vlastitih mjernih stanica. Dosad je jedino medulinski načelnik Goran Buić dao podršku mještanima.

- Ne znamo kako funkcionira taj nesretni Kaštijun koji nam je praktički nametnut. Često s njega dimi i smrdi, zbog čega sam i uputio dopis županu. Ljetos nam je stigao i dopis ACI marine Pomer jer su se gosti žalili da nešto strašno smrdi. Želim dogovoriti organizirani obilazak Kaštijuna ne bi li sami vidjeli radi li to ili ne i kako radi. Ne želim da budemo žrtva nečega što nismo ni htjeli na svom području, a zbog čega smo već izgubili i neke od većih investicija – požalio se Buić na sjednici Općinskog vijeća.

Pula, 310718. 
Iako je Zupanijski centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) Kastijun vec odavno poceo s radom, kamioni komunalnih poduzece iz Istre i dalje dio smeca bacaju na hrpu gdje se smece bacalo vise od pola stoljeca.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Županijski centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) Kaštijun

Pritom su najugroženiji upravo stanovnici Medulina, Vinkurana i Banjola, a smrad trulog i ustajalog smeća s vremena na vrijeme osjeća se i u Puli. Građani traže veću transparentnost Uprave Kaštijuna, a zahtijevaju da se odustane od spalionice. Prema zadnjim informacijama, gradnja spalionice zasad nije u planu, već bi se nadomak postrojenja izgradila energana u kojoj bi se koristilo gorivo iz otpada te bi se proizvodila električna energija. Kao što je to nedavno potvrdio pročelnik Županijske Uprave Valerio Drandić, za gradnju energane zainteresirani su kineski investitori.

O sve ozbiljnijem problemu u kojem se nalazi novi centar, a koji je rezultat premalenog kapaciteta s obzirom na količine smeća koje dolaze iz cijele Istre, još se ni jednom riječju nije oglasio predsjednik Skupštine društva Kaštijun i gradonačelnik Pule Boris Miletić, kao ni predsjednik Nadzornog odbora društva Duško Kišberi, ujedno i šef kabineta istarskog župana.

Pula, 050117. 
Kastijun, novi zupanijski centar za skupljanje i selekciju smeca iako je zavrsen prije i vise od godinu dana jos uvijek nije krenuo s radom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Županijski centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) Kaštijun

Glas Istre pritom podsjeća i da je upravo Grad Pula osnivač društva s većinskim učešćem od 51 posto, dok 49 posto drži Istarska županija. Iako se najavljivala promjena vlasničke strukture, na službenim stranicama društva još uvijek stoji da su osnivači Grad Pula i Istarska županija. Do kad će nadležni u Gradu Puli ignorirati probleme koji im se događaju pred nosom, a koji već dugo potresaju enormno skupu tvornicu otpada, nije poznato. Ni novi istarski župan Fabrizio Radin nije se dosjetio prokomentirati ovu vrlo kriznu situaciju u Centru, a koji je zbog loše odrađenog posla i smrada ozbiljna prijetnja istarskom turizmu, ali i nekim planiranim investicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:03