Pikanterije o velikanu

Ispovijest kćeri Steve Jobsa: 'Na samrti mi je rekao da smrdim kao zahod'

Lisa Brennan, Jobsova kći, u knjizi “Small Fry” opisuje nepoznate detalje svojeg turbulentnog odnosa s ocem
isa Brennan-Jobs, kći pokojnog Stevea Jobsa
 Profimedia, INF

Prije nego li je preminuo, mjesecima je bio prikovan za krevet. Njegova kći Lisa posjećivala ga je na samrtnoj postelji. Bio je ispijen i mršav kao skakavac, kaže. Zagrlila ga je i ožuljala se na njegova rebra.

- Lis? -

- Da?

- Smrdiš kao zahod.

Bile su to među zadnjim riječima koje je Steve Jobs, bivši šefa Applea i tehnološki vizionar uputio svojoj kćeri Lisi Brennan-Jobs. Ta epizoda, ali i mnoge druge sadržaj su njezine nove knjige “Small Fry” u kojoj opisuje nepoznate detalje svojeg turbulentnog odnosa s ocem. Najava knjige koja iskreno, ponekad i brutalno, progovara o njezinom životu, ali i životu njezina oca, koji je promijenio tehnološki svijet, dolazi u pravom trenutku. Baš nakon što je Apple postala prva tvrtka vrijedna bilijun dolara.

Povećalo

Prošlotjedni epohalni burzovni uspjeh, Apple je stavio, i više nego inače, pod povećalo javnosti, a interes medija za životom i likom Stevea Jobsa ponovno je probuđen. Na valu medijskog interesa Lisa Brennan-Jobs je za Vanity Fair otkrila nekoliko zapanjujućih ulomaka iz knjige koja bi, službeno na policama knjižara trebala biti tek za mjesec dana.

Ako ništa, iz pop-kulture i filmskih uprizorenja poznato je da je Jobs bio prgave naravi, tvrdoglav i odlučan u svojim poslovnim vizijama, ali oštar i bezobrazan prema podređenima. Čini se da je i njegova kći Lisa često uživala isti tretman. Nakon što je saznao da je rođena, bio toliko ljut da je odbio priznati očinstvo. Chrisann Brennan, njezina majka, tužila je milijardera za alimentaciju, a Jobs je napravio i DNK testiranje kojim je potvrđeno da je on njezin otac. I to nije prva stvar koju je porekao pa poslije priznao. Appleovo računalo imena Lisa, Jobs je dizajnirao i izbacio na tržište 80-ih godina, a narednih dvadeset godina nije htio priznati da je računalo nazvao po svojoj kćeri. Trenutak kada je to napokon priznao Lisa je opisala u svojoj knjizi. Bili su svi zajedno na ručku s Bonom Voxom kada je pjevač U2-a pitao Jobsa je li računalo Lisa dobilo ime prema njegovoj kćeri.

Ni centa

- Nastala je duga pauza. Pripremala sam se za njegov odgovor - piše Lisa.

- Da, jesam - odgovorio je.

Što li se sada promijenilo, zašto je sada priznao nakon što je godinama poricao, pita se.

Uz to, u svojoj knjizi iskreno progovara kako se hvalila svojim ocem u društvu, ističući da je multi-milijunaš, da vozi Porsche i živi u vili. On je, pak, u više navrata isticao da njegova kći neće vidjeti niti cent od njegovih novaca.

O njihovom neobičnom odnosu svjedoči i dio u kojem Lisa opisuje kako je, neobjašnjivo, razvila potrebu za krađom. Hodala je njegovom kućom dok je on ležao u krevetu, na samrti, i samo ubacivala stvari u džepove. Uzela je rumenilo, pastu za zube, dvije posude, lakove za nokte, kožne cipele i stare jastučnice.

- Nakon svake krađe, nakratko bih bila zadovoljna– opisuje svoje neobično ponašanje za koje ne nudi nikakvo racionalno objašnjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:04