Uoči sastanka G20

Investitori nestrpljivo čekaju sastanak Trumpa i Xija: Vjerojatnost dogovora iznad 50%

Tržište je u svibnju bilo pod pritiskom jer su prekinuti pregovori između SAD-a i Kine
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Burzovni indeks S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu u povijesti jer je američka središnja banka prošlog tjedna signalizirala da bi uskoro mogla smanjiti ključne kamatne stope. Ulagači se sada nadaju i da će se nastaviti trgovinski pregovori dviju gospodarskih velesila, SAD-a i Kine, što će biti novi poticaj tržištu.

“Ulagači se fokusiraju na to što će događati na sastanku G20 između predsjednika Donalda Trumpa i Xi Jinpinga. Svaka naznaka napretka u razgovorima bila bi pozitivna za Wall Street”, komentirao je Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group, prenosi Hina. Tržište je u svibnju bilo pod pritiskom jer su prekinuti pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva. Zbog toga je u svibnju S&P 500 indeks izgubio više od 6,5 posto. No zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva Fed uskoro smanjiti kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko sedam posto. U petak su pak u fokusu ulagača bile napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran dan prije srušio američku bespilotnu letjelicu.

Summit G20, gdje se okupljaju predsjednici i premijeri najvećih svjetskih gospodarstava, održava se 28. i 29. lipnja u Osaki. Trump je podigao očekivanja ulagača objavivši na Twitteru da je s kineskim predsjednikom imao “vrlo dobar telefonski razgovor” te najavljujući s njime podulji sastanak u Japanu.

“Trumpov telefonski poziv Xiju vidimo kao mig u trgovinskom ratu”, rekao je Allan von Mehren, glavni analitičar Danske Bank. “On je otkrio da se želi sastati s Xijem za vrijeme G20, što Kina nije potvrdila prije tog telefonskog razgovora. Sada smatramo da postoji vjerojatnost veća od 50 posto da će sastanak završiti ‘prekidom vatre’ i nastavkom trgovinskih pregovora”, ocijenio je analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:44