Kraj lažnih profila

Instagram ukida usluge koje koriste mnogi influenceri i uklanja lažne lajkove i komentare

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 16:29

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 16:29

Instagram app for iphone and facebook being shown on the start up screen of an iphone 4, Image: 133342148, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Iz Instagrama su najavili da će početi uklanjati lažne lajkove, komentare i pratitelje koji povećavaju popularnost profila na njihovoj platformi, piše CNN.

Mnogi korisnici popularne društvene mreže, poput influencera i online trgovaca, prijavili su se za lažno podizanje popularnosti svog profila lajkovima i komentarima u zamjenu za novčanu nadoknadu. Sada će ti korisnici primiti upozorenje od Instagrama i morat će promijeniti svoju lozinku (budući da su je morali podijeliti s lažnim profilima). Uz to, svi će lažni komentari, lajkovi te sam zapis o praćenju biti uklonjeni.

- Napravili smo alate koji će nam pomoći identificirati profile koji koriste te usluge i maknuti lažne aktivnosti. Takvo je ponašanje loše za zajednicu te je riječ o kršenju uvjeta korištenja naše mreže – rekli su iz Instagrama.

Ovaj je potez stigao nakon oštrih kritika društvenih mreža, između ostalih i Facebooka koji je vlasnik Instagrama, zbog velike prisutnosti lažnih vijesti i dezinformacija na njihovim platformama. U skladu s time, Twitter je ranije ove godine uklonio desetke milijuna profila zbog “sumnjivih aktivnosti”, a Facebook je izbrisao 85 Instagram profila.

Uz to, Instagram je već uveo alate koji prepoznaju nasilje na fotografijama i njihovim opisima, koje kasnije pregledavaju zaposlenici kompanije, a ovog je ljeta najavljeno da će biti uvedeni i alati koji će prepoznati tko je zapravo iza profila slavnih osoba pa će stoga ukloniti one lažne profile.