Nema novih odluka

Ina: Rafinerija u Sisku stvara stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 11:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.9.2018. u 11:58

Sisak, 160115.
Rafinerija nafte Sisak.
Pogoni Rafinerije nafte Sisak postupno prestaju s proizvodnjom zbog nedostatka zaliha sirovine. Iz INA-e je najavljeno kako se radi o privremenoj mjeri koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije.
Na fotografiji: rafinerija.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Pogoni Rafinerije nafte Sisak

Iz Ine su u petak, nakon istupa Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak (RNS) u kojemu se upozorava kako postoje planovi za zatvaranje rafinerije, priopćili kako RNS stvara gubitke, ali da nikakve nove odluke nisu donesene.

"Rafinerija nafte Sisak generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo. Međutim, nikakve nove odluke nisu donesene. Ako bilo kakva odluka vezana uz budućnost rafinerije bude donesena, pravovremeno i na odgovoran način ćemo obavijestiti sve uključene strane", kaže se u obavijesti medijima iz Ininie uprave.

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je u petak da ima dokumente iz Uprave Ine prema kojima se pripremaju dvije verzije plana o potpunom prekidu proizvodnje s datumima zatvaranja sisačke rafinerije 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. te je upitao Vladu je li upoznata s tim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u Upravi.

Kako je priopćeno iz Stožera, riječ je o novom obliku pritiska na radnike Rafinerije nafte u Sisku, koji je pripremljen dok su radnici koristili godišnje odmore.

Ako je Vlada RH upoznata s ovim planovima, prema Stožeru to znači da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine. Napominju kako Vlada uporno ne želi primiti predstavnike Stožera, koji posjeduje podatke o profitabilnosti rafinerije.