'Indeks DOP'

INA osvojila nagradu za društveno odgovornu politiku raznolikosti i zaštitu ljudskih prava

Nagrade se dodjeljuju poduzećima za najbolja postignuća u DOP-u, a među njih više od 100 dodijeljeno je 9 nagrada
Sándor Fasimon na dodjeli nagrade 'Indeks DOP'
 INA

Na danas održanoj 11. po redu konferenciji o društveno odgovornom poslovanju INA je osvojila nagradu u kategoriji Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava. Na manifestaciji u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj svečano su uručene i ostale nagrade Indeks DOP-a koje HR PSOR već 12 godina dodjeljuje zajedno sa Hrvatskom gospodarskom komorom.

Primajući nagradu g. Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, istaknuo je kako INA u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima gradi kulturu raznolikosti i uključivanja – glavnih pokretača kreativnosti, inovacija i otkrića.

- INA je jedna od vodećih hrvatskih kompanija, a uspjehe gradimo upravo zahvaljujući našim zaposlenicima. Naš uspjeh temelji se na obrazovanom, iskusnom i kreativnom kadru te timskoj suradnji koja potiče zajedničko učenje i usavršavanje. Ljudi su jedna od naših temeljnih vrijednosti, a ta spoznaja određuje naše poslovno ponašanje, strukturu, kao i sve organizacijske procese jer smo svjesni kako jedino zadovoljni zaposlenici mogu doprinijeti rastu kompanije i uspješnom poslovanju - istaknuo je Fasimon.

Kao društveno odgovorna kompanija, potpisnica Povelje o raznolikosti te kompanija certificirana sukladno zahtjevima Mamforce, INA ima jasno utvrđenu strategiju upravljanja raznolikošću, prihvaćanja razlika i nediskriminacije. Također, kompanija je sustavno i planirano usmjerena na privlačenje i zadržavanje radnika različitih profila i to kroz različite procese upravljanja ljudskim resursima kao što su zapošljavanje, nagrađivanje, evaluacija uspješnosti i razvoj radnika, a sve sa svrhom razvoja organizacijske kulture utemeljene na uzajamnom poštovanju i uvažavanju različitosti te postizanja konkurentske prednosti i ostvarenja poslovnih rezultata.

Indeks DOP-a je metodologija za ocjenjivanje odgovornih praksi u poslovanju hrvatskih tvrtki. Metodologija definira niz kriterija za ocjenjivanje u sedam osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi, odnosi sa zajednicom i odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

Ostali dobitnici nagrade 'Indek DOP'

Osim INE, ovogodišnji dobitnici nagrade za društveno odgovorno poslovanje "Indeks DOP" su i AD Plastik u kategoriji velikih poduzeća, HiPP Croatia kod srednjih, Media Val kod malih te Odašiljači te veze (OiV) u kategoriji javnih poduzeća.

Uz njih Heineken Hrvatska dobio je nagradu u kategoriji odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, a Ericsson Nikola Tesla u kategoriji odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem.U kategoriji društveno-odgovornih odnosa sa zajednicom nagrada je uručena DVOKUT-ECRO-u, dok je nagradu za najveći napredak dobila je tvrtka Vinag.

Nagrade se dodjeljuju poduzećima za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju, a među njih više od 100 dodijeljeno je 9 nagrada.

„Svi dobitnici Indeksa DOP-a ističu se ugradnjom društveno odgovornih praksi u svoje poslovanje te integracijom ciljeva održivosti u svoje poslovne strategije. Svojim izvrsnim primjerima u poslovnoj odgovornosti, ali i izgradnji odnosa s dionicima, razvoju napredne radne okoline, posebnom brigom za okoliš te zalaganjem za ljudska prava potvrđuju da je odgovornost danas nedjeljivi dio njihovog liderstva”, izjavila je ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić.

Ovogodišnja glavna tema konferencija bila je vezana uz klimatske promjene.

Direktorica sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac ukazala ja na važnost brige za okoliš pozivajući se na znanstveno istraživanje skupine mediteranskih stručnjaka za klimu i promjene u okolišu prema kojemu klimatske promjene imaju daleko veći utjecaj na mediteranskom području nego u drugim dijelovima svijeta. Šćulac Domac se zapitala je li Hrvatska spremna za klimatske promjene.

„Tijekom predsjedanja Vijećem EU-a nastavit ćemo raditi na jačanju jedinstvenog multilateralnog sustava te na promicanju agende 2030. u okviru EU-a i UN-a", najavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Društveno odgovorno poslovanje u tom je kontekstu i cilj i sredstvo, rekao je. (Hina/Novac.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52