ICT Hrvatska

ICT sektor lani je prihodovao više od 36 milijardi kn, otvoreno 2.900 novih radnih mjesta

Hrvatska bi do 2021. trebala zauzeti barem 15. mjesto po digitalizaciji u EU
Boris Drilo
 Željko Puhovski / Hanza Media

Samo u prošloj godini u hrvatskom ICT sektoru otvoreno je oko 2.900 novih radnih mjesta, pa je ukupan broj zaposlenih u toj branši dosegao vise od 36.000. Time je ICT sektor postao jedan od najvećih pokretača zapošljavanja u Hrvatskoj, pokazuje analiza o ICT sektoru u 2017. godini, koju je izradila udruga HUP ICT.

Značaj ICT sektora za hrvatsko gospodarstvo potvrđuju i ostali podaci. Primjerice, ukupni prihodi sektora lani su prešli 36 milijardi kuna. Od toga, prihodi od izvoza činili su 7,3 milijardi kuna, ili 24,5 posto, pokazuje analiza.

Hrvatska je, poručio je Boris Drilo, predsjednik HUP-ICT-a, konačno počela bilježiti i pozitivne pomake u digitalizaciji, sto potvrđuje i DESI, indeks digitalizacije. Naime, Hrvatska je lani u digitalizaciji napredovala za jedno mjesto na ljestvicu EU-a, zauzevši 22. mjesto, sto je jedni mjesto iznad onog u godini ranije. No, u HUP-ICT-u upozoravaju kako je to daleko od dovoljnog.

'Vrijeme je da definiramo dugoročne ciljeve za digitalizaciju Hrvatske. Hrvatska bi do 2021. trebala zauzeti barem 15. mjesto po digitalizaciji u EU, sto je pozicija na kojoj se sada nalazi Slovenija", poručio je Drilo.

Prostor za napredak u digitalizaciji u HUP-ICT-u posebno vide u segmentu malih i srednjih poduzeća. No, ističu kako je potrebno smanjiti naknade za radiofrekvencijski spektar i pravo puta, zatim, ubrzati povlačenje novca iz fondova EU i smanjiti porez na dohodak.Također, zalazu se za veću promociju STEM zanimanja.

"Neophodno je dati dodatnu podršku poreznom rasterećenju pojedinaca i kompanija, ali i podršku razvoju ljudskih potencijala na svim obrazovnim razinama. ICT sektor se svakodnevno natječe u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji, a stvara iznadprosječnu dodanu vrijednost u ekonomskoj slici Hrvatske", zaključio je Hrvoje Josip Balen, dopredsjednik HUP-ICT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:58