Agilni umirovljenici

HUT pozdravlja zapošljavanje penzionera, jer 'im iskustvo omogućava brzu prilagodbu'

Mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao
Ilustracija
 Michaela Rehle / REUTERS

Hrvatska udruga turizma pozdravlja mjeru kojom se omogućuje rad umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine.

U udruzi vjeruju da će ta mjera, s obzirom na raznoliku strukturu radnih mjesta u turističkom sektoru te stanje na hrvatskom tržištu rada, značajno utjecati na kvalitetniju pripremu sljedeće turističke sezone.

- Vjerujemo da je ovo početak daljnje liberalizacije mogućnosti rada umirovljenicima koji su ispunili uvjete za punu mirovinu te na taj način podmirili sve zakonom propisane obveze tijekom svog radnog vijeka. Umirovljenici koji žele i mogu raditi od velike su vrijednosti za poslodavce, jer im njihovo radno i životno iskustvo omogućuje brzu prilagodbu, a mlađim zaposlenicima mogu biti izvor stjecanja znanja i bržeg uhodavanja u posao - ističe Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Inače, ovu novu mjeru zapošljavanja omogućila je izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koja je stupila na snagu 1. siječnja, kojima se proširuje mogućnost zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena i uz nastavak primanja pune mirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:07