Reakcija na dramatičan potez

Huawei odgovara: 'Amerika će zaostatajati u primjeni 5G-a zbog nerazumne Trumpove odluke'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2019. u 13:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.5.2019. u 13:21

U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during a joint news conference with Russian President Vladimir Putin after their meeting in Helsinki, Finland July 16, 2018. REUTERS/Grigory Dukor
Grigory Dukor / REUTERS

Donald Trump

"Huawei je neusporediv lider u 5G tehnologiji. Spremni smo i voljni surađivati s američkom vladom i donijeti učinkovite mjere kako bi se osigurala sigurnost proizvoda. Ograničavanje poslovanja tvrtke Huawei u SAD-u neće učiniti SAD sigurnijim ili jačim”, stoji u reakciji  kineskog telekomunikacijskog diva Huawei Technologies na američku odluku da ih stave na trgovinsku 'crnu listu'.

Kineska kompanija, štoviše, upozorava Sjedinjene Države da bi zbog takve odluke mogli početi zaostajati u razvoju 5G tehnologije, a najavljuju i moguće pokretanje pravnih postupaka.

“Umjesto toga, to će samo ograničiti SAD na korištenje inferiorne, ali i skuplje alternative, čime će zaostajati u korištenju 5G tehnologija što će u konačnici narušiti interese američkih tvrtki i potrošača. Osim toga, nerazumna ograničenja će narušiti prava tvrtke Huawei i potaknuti druga ozbiljna pravna pitanja", stoji u reakciji Huawei Technologies koja je našoj redakciji došla preko njihove hrvatske tvrtke registrirane u Zagrebu.  

Američki predsjednik Donald Trump svoju odluku o 'crnoj listi', koju je Reuters opisao “dramatičnim potezom”, temelji na procjeni da korištenje Huaweijeve tehnologije potencijalno ugrožava nacionalnu sigurnost ili vanjskopolitičke interese zemlje. Bijela kuća se pravda, kako prenose mediji, da je uredba donesena zbog toga što "strani konkurenti sve više iskorištavaju ranjivost na području usluga te informacijske i komunikacijske tehnološke infrastrukture u SAD-u".

Ako ne dobiju posebno odobrenje američke vlade, sada je zabranjeno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. Time je ponajprije pogođen Huawei, odnosno Kina s kojom je SAD već u trgovinskom ratu.