Generacija NOW

HT s IRIM-om razvija STEM kurikulum, i ove godine u donacijski program ulaže 900.000 kuna

Donacijskim programom osigurat će se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a razvit će se STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti
Dobitnici ovogodišnjih nagrada

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih proglasili su pobjednike prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next i najavili novo izdanje natječaja koji se od ove godine provodi pod novim imenom - Generacija NOW.

Donacijskim programom osigurat će se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a razvit će se STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti koji će biti dostupan svim školama i obrazovnim ustanovama koje žele raditi s djecom na najmodernijim tehnologijama, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Četvrtu godinu zaredom pozivaju se timovi iz obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija da se prijave na natječaj vrijedan 900.000 kuna.

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva. U osnovnoškolskoj kategoriji, najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a radi se o projektu Bežična učionica - Analiza utjecaja računalne opreme na kvalitetu zraka u IT učionici.

Što se srednjoškolaca tiče, titulu najboljeg rada odnio je vukovarski tim gimnazijalaca. Vukovarci su nedavno sa svojim projektom pametnog grada proglašeni najboljima na prestižnom Arduinovom svjetskom natjecanju, a sada su oduševili projektom detektora potresa u realnom vremenu.

Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim je natječajem s više od 10 milijuna kuna podržano ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva. U posljednje tri godine, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od dvije tisuće učenika diljem Hrvatske.

Ove godine natječaj ima novo ime – Generacija NOW kojim se želi istaknuti da se tehnološke promjene događaju sada i da već ova generacija koristeći moderne tehnologije mijenja svijet oko nas. Osim toga, od ove godine su dostupne tri različite kategorije: prva su niži razredi osnovnih škola (1.-4.), druga viši razredi osnovnih škola (5.-8.), a treća srednje škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34