Međunarodni natječaj

HT pokreće novu fazu u procesu prodaje Optime

Sky Office Tower, logo HT-a
 Dragan Matić / Hanza Media

Vijest o pokretanju nove faze u procesu prodaje Optima telekoma bila je, čini se, okidač za veliki pad cijene dionice te kompanije (-21,19 posto) koji se dogodio u petak, kad je njome ostvareno čak 2,3 milijuna kuna prometa u 316 transakcija.

Zagrebačka burza zbog takvog je trgovanja pokrenula dražbu uravnoteženja te zatražila od Uprave OT-a da objavi jesu li joj poznate neke nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu financijskog instrumenta uvrštenog na uređeno tržište. U odgovoru, objavljenom na internetskoj stranici ZSE-a, kaže se da je jedina nova informacija ta da će Hrvatski telekom početi s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje Optime, što je objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Šest mjeseci

Još u siječnju otvoren je međunarodni natječaj preko kojeg svoje dionice u fiksnom operateru Optima telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), jer je to obveza iz rješenja AZTN-a iz 2017. godine o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima. Preciznije, AZTN je obvezao Hrvatski telekom da u razdoblju od 1. do 31. siječnja 2020. počne s postupkom prodaje svih svojih dionica Optime, a ne bude li nakon isteka roka od šest mjeseci iskazan interes za kupnju dionica tog telekoma, mora angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje.

Slab interes

Agencija je sada u priopćenju objavila da ona “ne treba, niti smije objaviti informaciju o pristiglim ponudama”, ali iz onoga što jest objavila, proizlazi da međunarodni natječaj dosad nije izazvao zanimanje potencijalnih kupaca.

HT privremeno upravlja Optima telekomom otkad je proveden predstečajni postupak 2014. godine, u kojem je ta kompanija završila opterećena dugovima. Najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali su dioničari i preuzeli upravljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:51