Rekordna presuda

HT mora kaznu od 28 milijuna kuna platiti u 30 dana, a ovo im nije prvi put da su kažnjeni

HT se tereti da domaćem regulatoru HAKOM-u nije dostavio svoje maloprodajne cijene
Nova zgrada Hrvatskog Telekoma (HT) u Radničkoj 21, dokumenti HAKOM-a
 HT

Hrvatski telekom (HT) pravomoćnom presudom je kažnjen i mora u državni proračun uplatiti 28 milijuna kuna, najveću kaznu dosad izrečenu nekom domaćem teleoperatoru. Kako je jučer doznala Hina, novčanu kaznu HT mora platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude, a ako u tom roku plati dvije trećine kazne smatrat će se da je plaćena u cijelosti. Također, pravnih sredstava protiv pravomoćne presude više nemaju. Mogu "ulagati izvanredne pravne lijekove, ali oni ne suspendiraju izvršenje", kažu iz HAKOM-a.

HT se tereti da domaćem regulatoru HAKOM-u nije dostavio svoje maloprodajne cijene po kojima je prodavao usluge od 2015. do 2016. godine. HAKOM je zbog toga, i nakon prijave Vipnet-a (današnji A1), pokrenuo postupak koji je kulminirao tri godine poslije u ponedjeljak presudom Visokog prekršajnog suda u Zagrebu. Prema odluci, HT mora platiti pola minimalne kazne, odnosno 0,5 posto godišnjeg bruto prihoda koji je u 2016. iznosio 6,1 milijardu kuna. Iako je sud okarakterizirao HT-ov prekršaj kao osobito tešku povredu Zakona o elektroničkim komunikacijama, za što je predviđena kazna od 1 do 10 posto godišnjeg bruto prihoda (od 60 do 600 milijuna kuna), sud je uzeo u obzir, kao olakotnu okolnost, to što HT prije nije bio kažnjavan.

Međutim, prema dostupnim podacima HAKOM-a, HT-u to nije bio prvi put da se ogriješio o Zakon o elektroničkim komunikacijama. U srpnju 2016., domaći telekom je morao platiti dva milijuna kuna zbog prekršaja po istom članku 118. Zakona o elektroničkim komunikacijama. U to vrijeme to je bila najveća izrečena kazna telekomu, koja je najnovijom presudom deseterostruko nadmašena.

Sa stranica HAKOM-a
Presuda iz 2016. godine

- Riječ je o slučaju u kojem je HT bio kažnjen odlukom suda nakon provedenog inspekcijskog nadzora HAKOM-a u kojem je utvrđeno da HT nije objavio svoju veleprodajnu ponudu sukladno odluci HAKOM-a. Po dovršenju inspekcijskog postupka HT je postupio po nalogu HAKOM-a i ispravio objavljenu ponudu. Drugim riječima, u ovom slučaju nije se radilo o dostavi cjenika HAKOM-u na uvid - objasnili su iz HT-a.

Što se trenutne kazne tiče iz HT smatraju da je ona prevelika i neprimjerena.

- Prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. HT inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom - navode u svojem odgovoru.

HAKOM je na taj argument HT-a odgovorio Hini da su za slična kršenja zakona u drugim državama članicama EU-a kazne daleko veće. Usporediv je slučaj kazne izrečene Deutsche Telekomu (DT) i Slovak Telekomu u iznosu nešto višem od 38 milijuna eura nakon presude Općeg suda EU-a.

Sa stranica HAKOM-a
Presuda iz 2019.

Primjer prakse koju je provodio HT može se naći u presudi. Naime, u rujnu 2015. godine, kada je sve i počelo, HAKOM je pokrenuo inspekcijski postupak, nakon primitka dokumentacije koja je potvrđivala da je HT korisnicima nudio pakete usluga, uključujući neograničene telefonske razgovore, flat internet i televiziju, za 200 kuna. Primjerice, paket pod imenom MAX3 XS, prodan korisnici A. B. u ugovornoj obvezi na 24 mjeseca za 209,50 kuna. Taj paket, prema rješenju HAKOM-a, nije bio javno dostupan niti naveden u cjeniku HT-a, a njegova cijena nije bila dostavljena domaćem regulatoru. HAKOM je HT-u izrekao upravnu mjeru i odgovorna osoba u HT-u kažnjena je s 50.000 kuna. HT se, i nakon kazne, oglušio na rješenje inspektora HAKOM-a iz 2016. pa je pokrenut prekršajni postupak. Prvostupanjska i zadnja drugostupanjska presuda donesena u ponedjeljak, obje su na štetu HT-a.

HAKOM
Rješenje HAKOM-a kojim se utvrđuje da je Hrvatski telekom prekršio regulatornu obvezu

Visoki prekršajni sud u Zagrebu odluku je donio na temelju desetak korisničkih ugovora, nalik onima gore navedene korisnice A. B., te zaključio da takva praksa HT-a predstavlja osobito tešku povredu Zakona o elektroničkim komunikacijama. Iz HAKOM-a su nam, također, potvrdili da su i ostali operateri bili kažnjavani, ali “zbog drugih, manje ozbiljnih prekršaja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:11