Poslovni susret

'Hrvatski izvoznici moraju agresivnije nastupati u Rusiji'

Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci između 25 domaćih i ruskih tvrtki
Suzana Knežević, Ivan Barbarić, Jurij Ivanovič Bernardskij i Anvar Azimov
 HGK

- HGK već godinama podržava širenje poslovanja naših članica u Rusiju upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija. Novosibirska oblast može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište. Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija. Industrijska proizvodnja nam je dosta kompatibilna i uvjeren sam da će mnogi od vas pronaći isplative zajedničke projekte - istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk održanome danas u HGK.

HGK
Poslovni susret Hrvatska – Novosibirsk u HGK

Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci između 25 domaćih i ruskih tvrtki.

- Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju - rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

HGK
Ivan Barbarić

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov je najavio međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije koja će se održati u Moskvi krajem studenog.

- U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje. Općenito smo zadovoljni razvojem ekonomskih odnosa Hrvatske i Rusije koja je prošle godine iznosila 1,5 milijarde dolara, a nadam se da će ove godine premašiti dvije milijarde - rekao je Azimov.

- Gotovo 95 posto ruskog izvoza je izvoz ugljikovodika pa bismo željeli da se to diversificira. Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke. Sjećam se doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara - naglasio je Azimov pa pozvao naše izvoznike da se aktivnije uključe na rusko tržište.

HGK
Anvar Azimov

- Konkurencija je velika, morate agresivnije promovirati svoje interese - poručio je Azimov, istaknuvši da je HGK svojevrsna lokomotiva u razvoju odnosa Hrvatske i Rusije.

Jurij Bernadskij, predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore je izjavio da je sada pravo vrijeme da podignemo gospodarsku suradnju na višu razinu.

HGK
Jurij Ivanovič Bernardskij

- Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto. Bruto regionalni proizvod nam je dosegao 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije - pojasnio je Bernadskij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08