Spas ivanečke tvornice

Horvat: 'Itasu je potrebno restrukturiranje kao i financijska injekcija u obliku kredita'

Ministar je ustvrdio kako je sastanak bio vrlo konstruktivan, ali i dodao da za rješavanje problema nije dovoljna samo dobra volja
Dragutin Varga, direktor tvrtke ITAS iz Ivanca
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s poslovodstvom tvrtke Itas Prvomajska da je toj tvrtki potrebno restrukturiranje, kao i financijska injekcija u obliku kredita za što, kako je dodao, "postoji perspektiva".

Radnicima ivanečke tvornice alatnih strojeva "Itas Prvomajska" dva mjeseca kasne plaće, a račun tvrtke je blokiran. Prema informacijama njezina direktora, koji je štrajkao glađu, tvrtka je u blokadi od pretprošlog tjedna - račun poduzeća najprije je blokirala banka zbog duga od oko 48 tisuća kuna, a nakon toga i komunalno poduzeće koje je obračunalo kamate u iznosu od 418 tisuća kuna od 2012. do ove godine.

Ministar Horvat ustvrdio je kako je jučerašnji sastanak bio vrlo konstruktivan, ali i dodao da za rješavanje problema u "Itasu" nije dovoljna samo dobra volja te da se "rješenja ne mogu sipati iz rukava, već se mora napraviti analiza".

Manevarski prostor sužen je zbog blokade

"Moramo vidjeti postoji li i koji je legitiman način da se 'Itasu' pomogne", poručio je Horvat nakon jednoipolsatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva ustvrdivši da ta tvrtka ima strukturni problem koji nije samo i isključivo vezan za nemogućnost isplate plaće.

Horvat je podsjetio da je "Itas" u ovom trenutku u blokadi, pa je zbog toga vrlo sužen manevarski prostor. Rekao je da je bio u "Itasu" i da je vidio mogućnosti tvrtke, ali da je svjestan kako je okruženje u kojem "Itas" radi "klonulo u smislu narudžbi volumena novog posla".

Horvat je ustvrdio kako se u toj tvrtki mora dogoditi proces restrukturiranja, no, s obzirom da je to u potpunosti privatno društvo, dodao je da ne želi u ovom trenutku sugerirati kako bi to "Itas" trebao napraviti. Što god bio legitiman način i alat kojim ministar gospodarstva može pomoći, ja ću se u problem i pronalazak rješenja uključiti, poručio je Horvat.

Izvijestio je da je, osim brojki, na današnjem sastanku predstavljena i perspektiva koju ta tvrtka ima u Hrvatskoj i okruženju.

Mudrim poslovanjem i restrukturiranjem problemi u "Itasu" mogu se prevladati

"Iznos kojim je 'Itas' blokiran ili perspektiva koja ga vraća na tržište, nisu takvog gabarita da se jednim mudrim poslovanjem i procesom restrukturiranja u Itasu to ne može prevladati", poručio je ministar.

Ustvrdio je i da "Itasu" u ovom trenutku nije dovoljna financijska injekcija od tri milijuna kuna, već ona mora biti malo veća. No, s druge strane, Horvat otkriva da tvrtka u portfelju u segmentu trezorskih dionica ima jednu perspektivu koja je može dovesti do injekcije u obliku kredita. Rekao je da u ovom trenutku država ne može izdavati državna jamstva kompaniji koja je u poteškoćama, no, kako će se pokušati vidjeti koja od banaka ima povjerenja i u nastojanja Ministarstva gospodarstva da "Itasu" pomogne, ali i ono što "Itas" u ovom trenutku može staviti na stol.

Horvat se pritom referirao na sklopljene ugovore, kao i ponude koje nisu ugovorene, ali su perspektiva. Pojasnio je da u trenutku realizacije tih poslova treba vidjeti koliko slobodnih financijskih sredstava ostaje kojima bi se kreditni aranžman mogao vraćati. Na pitanje novinara znači li to da bi netko kupio te trezorske zapise, Horvat je odgovorio da ta mogućnost postoji, no kako u ovom trenutku ne može stvarati bilo kakvu perspektivu jer nije razgovarao s financijskim institucijama.

"No da vrijednost Itasa postoji, toga smo svjesni i menadžment i ja", zaključio je Horvat.

Direktor "Itasa" Dragutin Varga prekinuo štrajk glađu

Izvršni direktor Itas Prvomajske Dragutin Varga izjavio je da je zadovoljan sastankom te objavio da prekida štrajk glađu.

"Mislim da ima dogovora(...) donijeli smo zaključak da ćemo u slijedećih nekoliko dana pokušati naći izlaz. Dobra volja postoji ispred Ministarstva, kao i nas radnika", izjavio je Varga. Kaže da je štrajk glađu prekinuo, s obzirom da je neki dogovor sklopljen te će dalje zajednički ići prema cilju, no kaže i da ne zna što će biti dalje.

"Naći ćemo model, no sad je još rano, dajte nam dva-tri dana", rekao je Varga, koji je potvrdio da je postignut i dogovor s lokalnom komunalnom tvrtkom Ivkom plin koja će nastaviti isporuku plina.

"3. maj" ima perspektivu

Na pitanje novinara o dobrim vijestima iz "3. maja" i želji jedne austrijske kompanije da ondje gradi polarne kruzere, Horvat je odgovorio da perspektiva za "3. maj" postoji, jer inače ne bi ni ulazili u proces oživljavanja tog brodogradilišta. Kaže da nisu zainteresirani samo austrijski, već i australski i drugi naručitelji, koji zbog prekapacitiranosti narudžbama drugih brodogradilišta imaju namjeru graditi takvu vrstu brodova i u "3. maju", pa i u "Brodosplitu".

Rekao je i da će izdavanjem jamstva država stati iza bilo kojeg financijskog aranžmana, ali tek nakon strogog nadzora i kontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:18