Bikini statistika

HNB prvi po otkupu obveznica, ali je cijena nepoznata

(Ne)očekivane statističke korelacije koje nas okružuju
Hrvatska narodna banka (HNB)
 Darko Tomas / CROPIX

Početkom ovog tjedna HNB je održao dvije operacije “fine prilagodbe” na kojima je od financijskih institucija otkupio državne obveznice nominalnog iznosa 4,07 milijardi kuna. Novac dobiven od središnje banke mirovinski su fondovi, banke i osiguravajuća društva potom posudili Ministarstvu financija, koje je izdalo nove obveznice, u iznosu od 5,05 milijardi kuna, uz prinos od 0,85 i 0,94 posto. Za to već uhodano “fino dogovaranje” kojim će država osigurati prijeko potreban novac za financiranje potreba proračuna, Ministarstvo financija kaže da je uspješna realizacija izdanja kojim je “Republika Hrvatska još jednom dokazala povjerenje ulagatelja na domaćem tržištu kapitala”.

Šok koronakrize prisilio je mnoge središnje banke s nastajaćih tržita na primjenu nekonvencionalnih mjera monetarne politike, ponajprije da bi osiguralne nužnu likvidnost na tržištu, a uključuju kupnju državnih obveznica. U razdoblju od ožujka do lipnja, prema podacima MMF-a, najaktivnija u kupnji državnih obveznica bila je Poljska: otkupila ih je u vrijednosti 4,3 posto BDP-a. U skupini 11 zemalja koje navodi MMF nema Hrvatske, ali brojke upućuju na to da ona ne zaostaje za Poljskom. Ukupni nominalni iznos obveznica koje je HNB kupio na pet aukcija iznosi 17,88 milijardi kuna. Imajući u vidu da je prošlogodišnji BDP iznosio 394 milijarde kuna, taj iznos čini 4,5 posto BDP-a. To upućuje na velike potrebe financiranja države, kao i spremnost centralne banke i financijskog sektora da joj pomognu. No, u toj tijesnoj suradnji hrvatskih institucija u teška vremena malo se smetnula s uma važnost transparentnosti, uobičajena u takvim operacijama.

Ostaju nepoznati detalji “fine prilagodbe” HNB-a koji na svojoj službenoj stranici nudi tek priopćenje od jedne rečenice i iznosi samo jedan podatak: nominalni iznos otkupljenih vrijednosnih papira države. Usporedbe radi, nekoliko dana prije toga strukturnu operaciju održala je i poljska središnja banka čija je službena stranica vrlo pregledna, informativna i nije opterećena promotivnim aktivnostima institucije, kao što je to stranica HNB-a. Uz ostalo, na dnu stranice poljske središnje banke posebno su izdvojeni pozivi na aukcije i ostvareni razultati, a obavijest o rezultatima sadržava oznaku izdanja obveznice, iznos ponuda, prihvaćni iznos, prosječnu cijenu i prinos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29