Investicija od 6,6 milijuna kn

HEP ODS pustio u rad novi podmorski kabel između Silbe i Premude

Tom investicijom za stanovnike Premude ponovno je uspostavljena sigurna opskrba iz električne mreže
Polaganje podmorskog kabela Silba-Premuda
 HEP

Operator distribucijskog sustava tijekom vikenda je u rad pustio novi podmorski kabel između Silbe i Premude te Premudu ponovno uključio u elektrodistribucijski sustav, čime je za stanovnike tog otoka u zadarskom arhipelagu opet uspostavljena sigurna opskrba strujom iz električne mreže.

Naime, zbog kvarova na podmorskom kabelu krajem prošle i početkom ove godine Premuda je, objašnjavaju u HEP-u, ostala odsječena od elektrodistribucijskog sustava. Zadarska Elektra osigurala je interventnu opskrbu otoka strujom iz agregata, što je bilo privremeno rješenje, te je pokrenula aktivnosti na stvaranju uvjeta za trajno rješenje napajanja električnom energijom. Pritom je, dodaju u HEP-u, trebalo riješiti pitanje čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela, koje su uzrokovali brodovi ribarenjem i sidrenjem.

Ukupna vrijednost investicije je, ističu u HEP-u, 6,6 milijuna kuna. Podmorski kabel od Silbe do Premude dio je ukupnih investicija HEP-ODS-a u obnovu i gradnju elektrodistribucijske mreže i objekata, kao i u jačanje elektroenergetske infrastrukture u ovoj godini. Za te je investicije, navode u HEP-u, ukupno planiramo milijardu kuna.

HEP
Polaganje podmorskog kabela Silba-Premuda

- Ulaganjima stvaramo uvjete za sigurnu opskrbu potrošača u glavnim turističkim područjima te za dugoročnu održivost i razvoj otoka, čime dajemo doprinos Vladinim programima usmjerenim na podizanje standarda života i zadržavanje stanovništva na otocima - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Dodao je kako je riječ o višegodišnjim investicijama s visokim udjelom domaće komponente, zbog čega je važno da HEP i u sadašnjim kriznim okolnostima nastavi s njihovom realizacijom. To je, zaključio je, u interesu stvaranja uvjeta za dugoročni održivi razvoj turizma, kao i u cilju stabilnosti i razvoja hrvatskoga gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:35