Moratorij i reprogramiranje

HBOR nudi nove kredite za likvidnost, u dva dana 61 zahtjev za mikrozajmove HAMAG-a

Mjere i krediti koje poduzetnicima nude državna banka i agencija
Ilustracija
 Marijo Bašić / CROPIX

Kako bi se očuvala gospodarska aktivnost i likvidnost poduzeća, HBOR je poduzetnicima omogućio moratorij i reprogramiranje postojećih kreditnih obveza, kredite za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama te garancije za kredite izvoznicima i turističkom sektoru.

Kao prvu mjeru HBOR najavljuje moratorij u trajanju od tri mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. godine. U tom razdoblju klijenti neće biti u obvezi plaćati glavnicu, kamate i naknade, a nakon završetka razdoblja moratorija dospjele obveze moći će beskamatno otplaćivati u 12 jednakih mjesečnih rata. S klijentima kojima krajnji rok otplate kredita završava tijekom tog razdoblja, način otplate individualno će se regulirati. Ako negativan utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo potraje dulje, postoji mogućnost produljenja razdoblja moratorija.

Kada je riječ o reprogramiranju kreditnih obveza, sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza, u skladu s njegovim otplatnim mogućnostima. Kao i u slučaju moratorija, reprogram je na raspolaganju svim korisnicima HBOR-ovih kredita, neovisno o tome je li kredit odobren izravno ili putem poslovnih banaka. Zahtjev se može predati poslovnoj banci ili HBOR-u.

Nove kredite za likvidnost, namijenjene financiranju osnovnih troškova poslovanja (hladni pogon), HBOR će poduzetnicima također odobravati u suradnji s poslovnim bankama, “uz povoljnu kamatnu stopu”. Na kraju, u ime i za račun Republike Hrvatske, ova državna banka odobravat će portfeljne police osiguranja (garancije) poslovnim bankama, ali i sebi. One će se koristiti kao kolateral za nove kredite za likvidnost, odobrene izvoznicima. Kao novu mjeru HBOR je ovu pogodnost omogućio i turističkom sektoru, a uskoro će je moći koristiti i posredni izvoznici, odnosno njihovi dobavljači.

Police osiguranja ili garancije, objašnjavaju u HBOR-u, poduzetnicima će omogućiti “jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost uz manje zahtjeve za instrumentima osiguranja”. U suradnji s ostalim domaćim i inozemnim institucijama, ističu u toj državnoj banci, aktivno rade i na donošenju drugih mjera.

HAMAG-BICRO, pak, već je počeo s provedbom prve mjere rasterećenja gospodarstva odlukom o obustavi plaćanja svih zajmova do 31.prosinca 2020. godine. Osim toga, poduzetnici mogu aplicirati na ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva do 25.000 eura, s kamatnom stopom od 0,5 do jedan posto i poček do 12 mjeseci. Instrument osiguranja je samo zadužnica prijavitelja. Za ovu mjeru osigurana je dodatna alokacija u iznosu od 15 milijuna eura, a realizacija je počela 23. ožujka. Do utorka u 14 sati, odnosno u manje od dva dana primjene, primljen je 61 zahtjev.

“Sva procedura se odvija online, a obrada zahtjeva bit će odrađena u dva-tri radna dana ako su prethodno ispunjeni svi potrebni uvjeti”, ističu u HAMAG-BICRO-u. Svu potrebnu dokumentaciju i program objavili su dan prije provođenja mjere “kako bi se poduzetnici mogli pravovremeno informirati te početi pripremati svu potrebnu dokumentaciju”. Kada je riječ o najavljenom zajmu Covid-19, uspostava tog novog financijskog instrumenta očekuje se u travnju. Iznos zajma bit će do 100.000 eura, a ostali uvjeti su u pripremi. Za mjere pomoći, kažu u agenciji, mogu se prijaviti svi mikro i mali poduzetnici koji imaju potrebu za dodatnom likvidnošću. Isključene su djelatnosti poput kockarnica ili proizvodnje oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35