Krediti za radna mjesta

HBOR i Razvojna banka Vijeća Europe potpisali ugovore vrijedne 250 milijuna eura

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 12:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 12:43

HBOR

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i nova članica Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) potpisali su dva ugovora ukupne vrijednosti 250 milijuna eura, izvijestili su u srijedu iz HBOR-a.

Okvirni ugovor o kreditu, ukupne vrijednosti 200 milijuna eura, namijenjen je financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora u Hrvatskoj.

Tim će se sredstvima financirati prihvatljivi investicijski projekti mikro, malih i srednjih poduzeća te lokalne i regionalne samouprave i/ili drugih subjekata javnog sektora s ciljem otvaranja i očuvanja održivih radnih mjesta i unapređenja životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima.

Sredstva će se odobravati putem postojećih kreditnih programa HBOR-a, što znači da poduzetnici i javna poduzeća mogu u velikom broju slučajeva svoje investicije kreditirati uz kamatne stope niže od dva posto i uz rokove otplate od 14 do 17 godina, ovisno o vrsti investicije, ističu iz HBOR-a.

HBOR i CEB su potpisali i ugovor vrijednosti 50 milijuna eura namijenjen financiranju projekta KBC-a Rijeka.

Tim će se sredstvima kreditirati dio izgradnje i opremanja Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo te popratnih objekata u okviru KBC-a Rijeka.

"Na taj će se način osigurati bolja zdravstvena zaštita za građane Hrvatske koji gravitiraju Rijeci, ali i brojne turiste koji posjećuju ovo područje. Ovo ulaganje dio je projekta objedinjavanja i preseljenja bolničkih jedinica na jedinstvenu lokaciju u Rijeci", ističu iz HBOR-a.

Suradnja HBOR-a i CEB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s CEB-om zaključio šest ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 348 milijuna eura, kojima je financirano više od 1300 projekata u privatnom i javnom sektoru, navodi se u priopćenju.