Pomorska večer

Halo, naručili bismo pjesmu za Vladu. 'Kud plovi ovaj brod'...

Mi smo na dnu, prepolovljeni nakon havarije zbog slabih varova na sredini. Jel’ nas tko uopće čuje?
Luksuzni putnički brod Scenic Eclipse
 Goran Šebelić / Hanza Media

1. Poštovani slušatelji, danas iznimno Po(d)morsku večer emitiramo iz studija Vlade RH. Uz temu o izmjeni Pomorskog zakonika, komentiramo vijesti za pomorce Uljanik plovidbe nakon novih mjera Vlade. No, prije svega krenimo sa željama, čestitkama i pozdravima. Halo, halo, čujemo li se?

- Da, ovdje Silvana, pozdravljam posadu broda Veruda koja je u luci Džeda u Saudijskoj Arabiji. Našem dragom sinu Tomici koji plovi na tom brodu želimo mirno more. Tata Zlatko i brat Šebo.

2. Hvala na pozivu, dok ste na liniji, imate li kakvu glazbenu želju?

- Ako nije problem, za Vladu bismo naručili pjesmu “Kud plovi ovaj brod”.

3. Hvala. Idemo dalje. Za Uljanikov brod “Stoja” koji uskoro stiže u argentinsku luku Recalada imamo nekoliko poziva. Recite?

- Našem dragom sinu koji plovi na “Stoji” želimo brzi povratak kući. Otac Ante, mama Marija i sestra Višnja. Neka ti bude mirno more uz pjesmu “Kada Sava krene prema Brodu”.

4. Lijepo. Sljedeći brod Uljanik plovidbe “Verige” sutra stiže u američku luku Port Arthur. Prema dostupnim meteorološkim izvještajima, na tom su području divljale oluje. Imamo otvorene linije?

- Da, i naše linije su u kvaru i ne možemo dobiti tatu Japu. Čuli smo se oko nekih stvari, ali još se plašimo da mu se nešto ne dogodi na putu. Molimo te, tata, javi se, bez tebe smo nemoćni, tvoji Roks i Kiro.

5. A pjesma. Možda ona “Ta tvoja barka mala”?

- Ne, tu ne volimo. Često smo na našim skupovima pjevali hitove sa Zlatnih žica Slavonije, ali kako neki naši članovi uoči Brexita imaju puno nekretnina u Dalmaciji, znamo se opustiti uz njihov klapski izričaj za koji smo i povukli sredstva iz ruralnog razvoja EU. Ali kada već inzistirate, ne bi bila loša pjesma “Kad naš brod plovi”.

5a Ako se ne varam, imali ste i neku pjesmu za prijatelja Andreja iz Zagreba?

- Da, ako može za njega “K’o brod u boci putujem”.

6. Hvala, sada slijedi blok reklama. Evo nas opet. Brod Uljanik plovidbe “Pomer” danas je u Istanbulu. Koga imamo na liniji?

- Mogu dati jedan pozdrav? Hvala. Svojoj kumi Marijani želim mirno more dok radi u kuhinji na brodu “Pomer”. Brzi povratak kući želi ti tvoja kuma Gabi uz pjesmu “Moj živote što me snađe, sve su moje potonule lađe”.

7. Hvala. Imamo li kakvih podrava za Uljanikov brod “Kastav” koji je upravo isplovio iz panamske luke Cristobal?

- Halo... Ma ke je to u liniji... Ča nas netko blokira... Ne. Jesmo u eteru? Mi u Kastvu nismo znali da se neko iz IDS-a igra s naši brodovi ki smo ih sami delali. Za naše mornare imamo samo jenu poruku: Vrnute se doma da delamo revoluciju.

8. Evo, dragi slušatelji, možda bi bilo najbolje da iz studija pustimo glazbenu temu iz filma “Titanik” dok očekujemo novi poziv. Halo?

- Ti.tii.tti.ttuuu.titi... MayDay. Ovdje Berge Istra i Berge Vanga. Molim vas, javite se....Što se to događa?

9. Oprostite, tko zove?

- Prijem, tko zove? Vaši brodovi bez kojih vi u Uljaniku ne bi ni bili ono što sada niste. Možemo li dobiti odgovornu osobu koja bi nam mogla pojasniti što vi radite sa stvoriteljima koji su nas pustili u more 1975.?

10. Na žalost, ne možemo. Ni mi ne znamo što se odgađa i događa. Mi vam isto tonemo u Puli, na kopnu, a još se svi pitamo što je s vama?

- Mi smo na dnu, prepolovljeni nakon havarije zbog slabih varova na sredini. Ako su i vas prepolovili, onda se možda možemo izvući, prijem. Jel’ nas tko uopće čuje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:07