Pilot projekt

HAC-ov noćni eksperiment s ENC-om za šestoricu vozača i jednog blagajnika

U HAC-u tvrde kako je svrha ovog načina naplate smanjenje troškova te poticanje korištenja ENC uređaja
Plaćanje autocestom ENC-om
 Denis Jerković / CROPIX

Od 1. veljače Hrvatske autoceste na autocesti Zagreb - Split, u čvoru Vučevica, kreću u pilot - projekt naplate cestarine sustavom ENC ONLY, dakle jedino putem ENC uređaja. Eksperiment će se provoditi samo u noćnim satima, od 22 sata navečer do 6 ujutro, i navodno bi trajao mjesec dana.

U HAC-u tvrde kako je svrha ovog načina naplate smanjenje troškova te poticanje korištenja uređaja, ali i privikavanje korisnika na budući sustav naplate cestarine jedino elektronskim putem, koji će se za koju godinu uvesti na autocestama. I sve bi to bilo u redu da se eksperiment ne provodi, prema priznanju HAC-a, na 10 korisnika čvora Vučevica u noćnim satima, od kojih četiri koriste ENC uređaj. Dakle, HAC planira popularizirati kupnju ENC uređaja među šestoricom korisnika ovog čvora koji ga dosad nisu kupili.

Nadalje, u HAC-u tvrde kako će se ovim smanjiti troškovi poslovanja. Na, pitanje za koliko će se troškovi smanjiti, iz HAC-a odgovaraju “kako će po završetku pilot-projekta analizirati sve podatke. Međutim, značajne uštede očekujemo u smanjenju potrebe za novozaposlenim sezonskim radnicima s obzirom na to da će dio radnika biti preraspodijeljen sa sadašnjih pozicija”.

Iz odgovora se dakle može zaključiti kako je HAC u projekt krenuo bez jasnih financijskih izračuna uštede. Kako na naplatnoj postaji Vučevica sada radi šest radnika, od kojih je jedan u noćnoj smjeni, ispada da će se tek jedan radnik preraspodijeliti sa sadašnje pozicije jer će uvođenjem sustava ENC ONLY broj radnika na ovoj naplati smanjiti na pet. U HAC-u procjenjuju da u ovom trenutku barem desetak naplatnih postaja ima potencijal postupnog uvođenja ENC ONLY sustava.

No, u isto vrijeme dok se pripremao novi projekt za koji u HAC-u tvrde da će smanjiti broj sezonskih blagajnika, u HAC-u je zaposleno 28 novih sezonskih blagajnika, od kojih osam njih na južnom pravcu na kojem se, eto, nalazi i čvor Vučevica. Ugovori o radu bit će sklopljeni na određeno vrijeme dok traje potreba posla, a najduže do 30. rujna. Probni rok je 5 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:07