Sastanak u Zagrebu

Grupacija Svjetske banke nastavlja pripremu Strategije partnerstva s hrvatskom vladom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.6.2018. u 15:07

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.6.2018. u 15:07

Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković

Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyril Muller u petak je u Zagrebu s predsjednicom Republike, predsjednikom Vlade i ministrom financija razgovarao o nastavku strateškog partnerstva, priopćeno je iz Grupacije Svjetske banke.

Na susretima s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem razgovaralo se o pripremi Strategije partnerstva Grupacije Svjetske banke  (2019-2024) i o tome kako Svjetska banka može poduprijeti ostvarivanje održivog i uključivog rasta za sve građane.

- Ohrabreni smo gospodarskim oporavkom i napretkom Hrvatske u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju duga - izjavio je Cyril Muller tijekom posjeta.

- Radujemo se pripremi Strategije partnerstva s hrvatskom vladom i potpori u provedbi Nacionalnog programa reformi. Naglasak Strategije bit će na stvaranju razvojnih mogućnosti u siromašnijim područjima i podršci najranjivijim skupinama u društvu. Jačanje produktivnosti i konkurentnosti, intenzivnije usvajanje novih tehnologija i inovacija te ulaganje u ljude omogućit će da Hrvatska poveća svoj potencijal rasta i životni standard svih građana - rekao je, kako se navodi, Muller.

Hrvatska je koristila financijsku i tehničku pomoć, strateške savjete i analitičke usluge Grupacije Svjetske banke otkako je 1993. godine postala članica. Svjetska banka je do danas osigurala potporu za više od 50 projekata u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. Djelovanje Banke trenutno obuhvaća područja  prometa, zdravstva, inovacija, poslovnog okruženja, zemljišnoknjižnog sustava, te poticanje gospodarskog razvoja Slavonije i potporu u izradi Nacionalne razvojne strategije, kaže se u priopćenju.

U pratnji g. Mullera bili su regionalni direktor Svjetske banke za zemlje Europske unije Arup Banerji i direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli.

U kratkom priopćenju iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović navodi se da je predsjednica primila potpredsjednika Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Cyrila Mullera te da se razgovaralo o aktualnim gospodarskim temama i potencijalima gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom stavljen na demografske teme.

U priopćenju iz Vlade se kaže da je predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na današnjem sastanku s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Cyrilom Mullerom zadovoljstvo suradnjom s tom institucijom te zahvalio na potpori ekonomsko-socijalnom razvitku Hrvatske.

Tijekom posjeta Hrvatskoj, potpredsjednik Muller sudjelovat će na godišnjem sastanku 15 zemalja (Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Nizozemska, Rumunjska i Ukrajina) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji se od 8. do 10. lipnja održava u Splitu.